Fotó: Demokrata/Somfai Sándor

A nemzetközi sajtó a „megapoliszok tökéletes alternatívájaként” írt szerdán a 2024-es olimpiára és paralimpiára pályázó Budapestről, amely kedden prezentációval és filmvetítéssel mutatta be elképzeléseit a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) közgyűlésén Dohában.A világ sporthíreivel foglalkozó sportsfeatures.com weboldal Fürjes Balázst, a budapesti pályázat vezetőjét idézve azt írta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által 2014 decemberében elfogadott Agenda 2020 reformprogram esélyt teremtett a közepes méretű városoknak a játékok megrendezésére, ez pedig új lehetőségeket teremt az olimpiai mozgalom számára ahhoz, hogy megerősítse a NOB által elfogadott reformokat.

Az internetes portál Mizsér Attilát, a Budapest 2024 sportigazgatóját is idézte: „A budapesti olimpia új és különleges élmény lenne mindenki számára, amelyben az egész város egy nagy olimpiai park lenne, kivételesen rövid utazási időkkel, lehetővé téve egy elképesztő fesztiválélményt.”
    
A francia francsjeux.com nevű olimpiai szakportál a magyar prezentációról írt cikkében kiemelte a szlogent: „A megfelelő város, a megfelelő időben.” A szerző kitért rá, hogy a budapesti pályázat előadói „meggyőződéssel beszéltek, nem hivalkodó képekkel támogatva, amelyek egy fiatalos és élettel teli várost mutattak be.” A beszámolóban hangsúlyozták: Budapest projektje összhangban van az Agenda 2020-szal, s a magyar főváros győzelme reményt adna a hasonlóan közepes méretű, feltörekvő városoknak. A francsjeux.com megjegyezte, hogy általában esélytelenként mutatják be Budapestet Los Angelesszel és Párizzsal szemben, de a magyar pályázat éppen „különbözősége” miatt érdekes. A cikk írója hozzátette, Budapest üzenete és víziója világos, s idézte az egyik afrikai olimpiai bizottság képviselőjét, aki szerint Budapest kitűnt a két vetélytárstól teljesen eltérő, de nagyon érdekes víziójával.
    
Az olimpiai mozgalom híreivel foglalkozó aroundtherings.com erősnek és jellegzetesnek titulálta a budapesti pályázatot, s sorra vette az előadók által is kiemelt „meggyőző érveket” a magyar főváros mellett. Ezek között írt az „alacsony pénzügyi kockázatról”, amelyet a már meglévő, s csupán három felépítésre váró létesítménnyel indokolt, a rövid, átlagosan 12 percnyi utazási idő alatt megközelíthető versenyhelyszínekről, a „vibráló és fesztiválhangulatú” városról, a biztonságos környezetről, valamint az impozáns helyszínekről.
    
A weboldal külön megjegyezte: „azokban az időkben, amelyekben az olimpia öröksége létfontosságú a NOB-nak, Budapest számtalan lehetőséget kínál a városnak és a nemzetnek a játékok hagyatékának megőrzésére és hasznosítására.”
    
A cikk azzal zárul, hogy London, Rio de Janeiro és Tokió után új alternatíva jelent meg az olimpiarendezés kérdésében, „ez az alternatíva pedig Budapest.”
    
Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz azzal indította beszámolóját, hogy Budapest számára azért volt nagy jelentősége ennek a prezentációnak, mert a három kandidáló város közül a legkevésbé ismert. A weboldal ugyancsak kiemelte a „megfelelő város, a megfelelő időben” szlogent, s felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar főváros valódi alternatívát akar kínálni arra, hogy ne csak megapoliszok rendezhessenek olimpiát.
    
A budapesti pályázat által kínált, versenyhelyszínek közötti 12 perces utazási időt azért hangsúlyozta a cikk szerzője, mert szerinte ez külön meggyőző érv lehet a NOB-tagoknak, akik az idén nyáron Rio de Janeiróban tapasztalták a hosszas utazás kényelmetlenségét a nyári olimpián.
    
Az ANOC dohai közgyűlésén először Los Angeles, majd Budapest után Párizs mutatkozhatott be. A prezentáció azért volt kulcsfontosságú, mert ezután a pályázó városoknak csupán három alkalommal lesz lehetőségük részletes prezentációban bemutatni az elképzeléseiket: a NOB Értékelő Bizottságának jövő májusi látogatásakor, a júliusi, lausanne-i technikai prezentáción, valamint szeptemberben, a limai helyszínkijelölő kongresszuson.

MTI