Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Peter rendkívüli csapatember – így jellemezte a Ferencváros futballcsapatának nyáron kinevezett vezetőedzőjét, Peter Stögert Kubatov Gábor klubelnök. Mint mondta: nem állt szándékukban váltani a kispadon, „pokoli nehéz” helyzet volt, amikor év elején kiderült, hogy Szerhij Rebrov három sikeres esztendő után nyáron távozni akar klubtól. Ráadásul a felmondás tényét akkor nem közölhették öltözőben, ez ugyanis a bajnoki címért való küzdelem során nem lett volna szerencsés a játékosok szempontjából. Azonban ha már így alakult, más karakterű szakembert kerestek, mint amilyen Rebrov volt. Több edzővel is tárgyaltak – Peter Stöger kiválasztásánál Bundesliga-múltja mellett az is is szempont volt, hogy milyen játékot akar játszani a csapatával.

Orosz Pál vezérigazgató hangsúlyozta: az elmúlt tizenegy évben nagyon sok nehezebb helyzetet kellett megoldaniuk, a legfontosabb ilyenkor, hogy hideg fejjel, saját érzelmeiket félretéve kell tudni dönteni.

– Az a célunk, hogy a közép-európai elit egyik meghatározó klubja legyünk – mondta az ulloi129.hu kérdésére a vezérigazgató, hozzátéve, hogy ehhez még hosszú utat kell megtenniük, sok munkára lesz szükség, de az a tény, hogy az elmúlt három évben olyan csapatokat sikerült búcsúztatni az európai kupáktól, mint például múlt héten a Slavia Praha, talán azt mutatja, hogy egyre közelebb jár ehhez a Fradi.

– Háromszor nem lehet véletlenül európai kupa csoportkörébe jutni – fűzte hozzá Kubatov Gábor. A Ferencváros elnöke szerint nem tűzhetnek ki mást célt maguk elé, mint azt, hogy képesek legyenek stabilan hozni ezeket az eredményeket és rendre legyőzni a régió legjobbjait, de ehhez még évek kellenek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a futballban harminc százalék a véletlenszerűség, sok minden történhet egy meccsen, ami alapvetően befolyásolja az eredményt. A sikernek szerinte számtalan összetevője van, kell hozzá megfelelő infrastruktúra, jó játékoskeret és szakmai stáb, valamint kellenek a szurkolók is, akik a csapat mellé állnak.

Korábban írtuk

Arra kérdésre válaszolva, hogy hosszú távon mennyire biztos a Fradi anyagi helyzete, Kubatov Gábor elmondta, „amikor balosok voltak kormányon, akkor a Ferencváros mindig bajba került”, de úgy építik fel a klubot, és kötnek például évekre szóló szponzori szerződéseket, hogy az egyesület működése bármilyen helyzetben stabil legyen. Ebben természetesen a nemzetközi szereplésből befolyó bevételek is nagy segítséget jelentenek.

Orosz Pál elmondta: nagy felelősséget jelent, hogy a magyar labdarúgás kapcsán Puskásék mellett a Ferencváros nevét ismerik legtöbben a világban, ezért olyan egyesületet építenek, amely méltóképpen képviseli a magyar klubfutballt.

Kubatov Gábor szerint – kicsit hasonlóan ahhoz, mint a 2008-as gazdasági válság nyomán a pénzügyi világban – nagy átalakulás előtt állhat az európai labdarúgás, komoly csapatok vannak csődközeli helyzetben, hamarosan eljöhet az idő, hogy rájönnek: nem lehet ennyi pénzt például átigazolási díjakra, fizetésekre költeni. A Ferencvárosnál éppen ezért igyekeznek folyamatosan naprakész információkkal rendelkezni, keresni a lehetőségeket, hogy a klub mindig kicsit feljebb kerüljön, hátha lehet csökkenteni a távolságot „a bődületes előnyben lévő” európai egyesületektől.

A klubelnök kiemelte Hajnal Tamás munkáját is, aki egyebek mellett eredményes játékosmegfigyelő-hálózatot épített ki, aminek köszönhetően a Fradi rendre olyan focistákat tudott igazolni az elmúlt években, akik beváltak és segítettek az előrelépésben. Kubatov Gábor ezért szeretné, ha az egykori válogatott játékos a jövőben – a sportmenedzseri posztról előrébb lépve – sportigazgatóként dolgozna a Fradinál.

Az elnök hansúlyozta: mióta 2014-ben megépült az új stadion, az átlagnézőszám megduplázódott, a nők és a gyermekek aránya pedig immár eléri a húsz százalékot a lelátón, ez pedig szintén kivételes siker. Mindez nagyban köszönhető a drukkereknek, a szurkolók viselkedésének is: „mindenki megértette, hogy mik a játékszabályok.”

A délelőtti sajtótájékoztató után a Ferencváros labdarúgói elutaztak Bernbe: a zöld-fehérek augusztus 18-án, szerdán 21 órakor a Bajnokok Ligája idei selejtezőjének rájátszásában a svájci aranyérmes Young Boys ellen lépnek pályára Wankdorf-stadionban. A Fradi egyik kulcsembere, Tokmac Nguen nem tartott az együttessel, sőt, sérülése miatt a jövő heti visszavágón sem lehet ott.