Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (COR) elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta az orosz sportvezetés márciusi javaslatát.

Hirdetés

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszországnak a világversenyekről való eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és elhangozzék tiszteletükre a himnuszuk. A CAS-döntés értelmében az oroszok a tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében. Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

Pozdnyakov elmondta, hogy sportolóik a COR zászlaja alatt versenyeznek majd a japán fővárosban. A lobogó tartalmazza az orosz nemzeti színeket, ahogyan a küldöttség formaruhája is, de az ország neve, vagy annak rövidítése egyiken sem szerepel.

Korábban írtuk

A CAS korábban elutasította, hogy a következő két évben a világversenyeken a Katyusa című szovjet háborús dalt játszhassák le orosz győzelem esetén. Az indoklás szerint ez a zenemű „túlságosan kötődik Oroszországhoz”. Az orosz sportvezetés ezt követően javasolta Csajkovszkij 1. zongoraversenyét, amely az indoklás szerint a zenei világörökség része.

A világszerte ismert zongoraverseny februárban debütált az orosz himnusz „helyetteseként” a gyorskorcsolyázók távonkénti világbajnokságán, a hollandiai Heerenveenben.