Fotó: demokrata.hu
Hirdetés

Marco Rossi, aki szinte lehetetlen küldetésnek nevezte a világbajnok elleni találkozót, egy helyen változtatott a kezdőcsapatán a portugálok elleni mérkőzéshez képest, Lovrencsics Gergő helyett az a Loic Nego került be, aki az U19-es korosztályban még a francia válogatott tagjaként szerepelt Európa-bajnokságon, és akkor a szobatársa egy bizonyos Antoine Griezmann volt. Nego a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, már jó ideje nem beszélt a barátjával, de reméli, most a pályán összefutnak, és ez is meg is adatott neki. Griezmann egyébként megszakítás nélkül ötvenedszer lépett pályára, a magyar együttesben pedig Nagy Ádám az ötvenedik válogatottságát ünnepelhette.

Azonnal érződött, hogy a magyar csapat ezúttal nem akar kizárólag védekezni, nagy lendülettel vetette bele magát a játékba, és a szurkolók a legkisebb szerelést vagy jó passzt üdvrivalgással fogadtak.

Tíz perc elteltével aztán a franciák átvették az irányítást türelmes labdatartással, és hamarosan Gulácsira volt szükség a gól elkerüléséhez, Benzema 17 méteres lövését ütötte ki, majd Griezmann közeli próbálkozását is hárította, ám utóbbi lesről próbálkozott, nem sokkal később pedig Mbappé fejese csak centikkel kerülte el bal alsó sarkot. A félidő derekára már a portugálok elleni meccset idézte a játék képe: zömmel a magyar térfélen tartózkodott a labda, és a francia csapat próbált rést találni a szervezett magyar védelmen.

A 26. percben Szalai Ádám megsérült, és Nikolics Nemenja állt be a helyére. Öt perccel később talán a nap helyzete maradt ki, Mbappé mesterien tálalt Benzema elé, aki 11 méterről a bal kapufa mellé helyezett. Ebben az időszakban csak másodpercekre sikerült megőrizni a labdát, az ellenfél nyomasztó fölényben futballozott. És ennek ellenére a hosszabbítás harmadik percében felrobbanhatott a stadion: a bal oldalon Fiola Attila kényszerítőzött Sallaival, a visszakapott labdát maga elé tette, majd higgadtan a jobb alsó sarokba lőtte – 1-0!

Fotó: MTI/AP/EPA/Pool/Illyés Tibor
Fiola Attila ünnepel, miután gólt szerzett Franciaország ellen a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország – Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 19-én

A magyar válogatott vezető gólja videón IDE kattintva tekinthető meg!

A francia együttes az első félidőben 67 százalékban birtokolta a labdát, de csak egy kaput találó kísérlete volt, igaz, kihagyott néhány ziccert. Várható volt, hogy a szünet után még erősebben akar majd irányítani a világbajnok, próbálkozott is, ám a védekezés továbbra is nagyszerűen működött. Beállt Dembélé, és rögtön telibe is találta a bal kapufát, és tette ezt kontrából, mert a magyar csapat olykor bátran és tetszetősen is támadott. És sajnos éppen egy ilyen ellentámadás végén egyenlített a világbajnok a 66. percben: Lloris kézből messzire kirúgta a labdát, Nagy és Nego is elvétette, Mbappé szerezte meg, laposan középre adott, ahol Orbán még bele tudott érni, de így lett jó Griezmannak, aki hét méterről a kapu bal oldalába bombázott – 1-1.

Az iram erősen visszaesett, ami a nagy hőségben cseppet sem számított meglepetésnek. A franciák óvatosan akarták a győzelmet, de azért szükség volt Gulácsi jó védéseire, a magyar csapat pedig szemlátomást nem szerette volna kockára tenni az egy pontot. Izgalmasan teltek az utolsó percek, de sikerült megőrizni a döntetlent, azaz Magyarország pontot szerzett a világbajnoktól az Európa-bajnokságon!

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.

Korábban írtuk