Fotó: MTI/Mónus Márton
Hirdetés

A találkozón Sallai Roland szerzett vezetést a 15. percben, a görögök Anasztasziosz Bakaszetasz 11-esével egyenlítettek a 81. percben. A hosszabbításban a hosszú sérülés után a keretbe visszatérő Kalmár Zsolt első labdaérintéséből, szabadrúgásból döntötte el a meccset.

A magyarok Dárdai Pál és Szappanos Péter személyében újoncot is avattak.

Az 53. percben lecserélt Dzsudzsák Balázs 109. alkalommal viselte a címeres mezt, ezzel – Király Gábort megelőzve – egyedüli csúcstartóvá vált a válogatottságot illetően.

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 2–1 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna, 50 983 néző. V: Chiffi (olasz)
Gólszerző: Sallai (15.), Kalmár (90+3.), ill. Bakaszetasz (81. – 11-esből)
MAGYARORSZÁG: Dibusz (Szappanos, 90+2.) – Botka (Lang, 71.), Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák (Ádám, 53.), Kerkez (Nagy Zs., 53.) – Sallai (Dárdai P., 72.), Szoboszlai (Kalmár, 90+2.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
GÖRÖGORSZÁG: Paszhalakisz – Rota, Hacidiakosz, Recosz, Jannulisz (Kirjakopulosz, 68.) – Bakaszetasz, Kurbelisz (Papanikolau, 86.), Buhalakisz (Hacijovanisz, 68.) – Maszurasz (Duvikasz, 86.), Joannidisz (Funtasz, 60.), Mantalosz. Szövetségi kapitány: Gustavo Poyet

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Őrségváltás: Dzsudzsák Balázs átadja a kapitányi karszalagot Szoboszlai Dominiknak
Korábban írtuk

15. perc: Nagyszerű támadás: Sallai ugratta ki a 16-os bal oldalán Stylest, a Millwall középpályása pedig tökéletesen játszott vissza a Freiburg támadójához, aki 10 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-0)
80-81. perc: Styles a 16-os jobb oldalán a játékvezető szerint megrúgta Bakaszetaszt, a megítélt büntetőt a sértett a kapu jobb oldalába lőtte (1-1)
93. perc: Kalmár 18 méteres szabadrúgása utat talált a sorfal mellett a görögök kapujának bal alsó sarkába (2-1).


A magyar szurkolók „2014 Bukarest, 2016 Lyon, köszönjük az életre szóló gólörömöket!” felirattal fogadták a csapatokat, egyúttal az immár egyedüli válogatottsági csúcstartóként búcsúzó Dzsudzsák Balázst éltették.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A meccs elején alapvetően mezőnyjátékkal teltek a percek, de Dzsudzsák már az ötödik percben lövéssel próbálkozott, ám kísérletét blokkolta egy vendég védő. A görögöknél volt többet a labda, az első helyzet és gól mégis a magyaroké volt egy gyors és tetszetős akció végén. A magyar vezetés nem sokban változtatott a játék menetén, kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán. A kapusok közül azonban csak a görög volt foglalkoztatva, de biztosan védte Dzsudzsák távoli, jobb alsó sarokba tartó lövését. A szünet előtti percekben szintén a debreceni futballista egy-egy beadása és szöglete okozott zavart, de Paszhalakisz akkor is hárított.

Az első veszélyes görög lövésre a 49. percig kellett várni, Maszurasz azonban célt tévesztett. A búcsúzó magyar csapatkapitányt az 53. percben cserélte le Marco Rossi szövetségi kapitány, Dzsudzsák nevét pedig hosszasan skandálták a drukkerek. A játék továbbra is a két 16-os között folyt, így sem helyzetek, sem veszélyes akciók nem voltak. A második félidő első izgalmas jelenetére a 74. percig kellett várni, amikor a Dzsudzsákot váltó Ádám Martin 17 méteres, bal alsó sarokba tartó lövését Paszhalakisz vetődve hárította. A görögök a hajrá kezdetén szinte teljesen váratlanul, kissé vitatható 11-esből egyenlítettek. A meccs végén úgy tűnt, egyik csapat sem tud újítani, a hosszabbításban eleinte az okozott izgalmat, hogy egy néző a pályára futott. A slusszpoén azonban nem maradt el, mert a hosszú sérülése után a válogatottba visszatérő Kalmár Zsolt a becserélését követő első labdaérintéséből bevette a görögök kapuját szabadrúgásból, így a magyar válogatott győzelemmel zárta a 2022-es esztendőt.

„Ezt kértem a fiúktól a meccs előtt, ez nem rólam, ez nem személyekről, hanem a magyar válogatottról, a szurkolókról és Magyarországról szólt” – mondta a találkozót követően Dzsudzsák Balázs a Puskás Arénában.

„Köszönöm a szüleimnek, a csapatnak, minden egyes edzőmnek, minden embernek, aki hozzájárult és tett azért, hogy 109-szer a világ három legszebb színét magamra ölthessem, a világ legszebb stadionjában búcsúzhassak, és a világ legjobb szurkolói előtt mondhassam, köszönöm…” – fűzte hozzá a debreceni futballista.

Dzsudzsák Balázs az utódjának, a csapatkapitány Szoboszlai Dominiknak azt üzente: „Ez a csapat többről szól, mint egy személyről, óriási a felelősség, itt egy országot kell képviselni mindhalálig.”

Fotó: MTI/Mónus Márton