Fotó: MTI/AP/Anton Uzunov
Hirdetés

Marco Rossi szövetségi kapitány a hiányzó Szoboszlai Dominik helyén a felvidéki DAC-ban futballozó Kalmár Zsoltot tette be a nemzeti csapatba, ő pedig a 17. percben szögletből gólpasszt adott Willi Orbánnak, majd a 47. percben szabadrúgásból maga is betalált. A meccset a csereként beálló Nikolics Nemanja fejesgólja döntötte el a 75. percben, a végeredményt pedig Georgij Jomov állította be a hajrában.

A találkozón a kis megszakítással 2013 óta hazánkban futballozó, fehérvári Nego Loic becserélésével újoncot is avatott a kapitány.

A magyarok 45 év után győzték le ismét a bolgár csapatot, idegenben pedig 63 esztendő után sikerült felülmúlniuk riválisukat – akkor Hidegkuti Nándor duplájával nyertünk.

A magyar nemzeti együttes november 12-én a Puskás Arénában a Romániát kiverő Izlandot fogadja az Eb-részvételért, de előtte most vasárnap Belgrádban Szerbia, majd jövő szerdán Moszkvában Oroszország vendége lesz a Nemzetek Ligájában. Miután a Fradi 25 év után, múlt kedden újra bejutott Bajnokok Ligájába, kijelenthetjük: eddig jól alakul a magyar futballősz.

Korábban írtuk


Eb-pótselejtező, A divízió, elődöntő:
Bulgária-Magyarország 1-3 (0-1)
Szófia, 2000 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
gólszerzők: Jomov (89.), illetve Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.)

Bulgária: Ilijev – Cicinho, Terzijev, Bozsikov, Nedjalkov – Karabeljov, Malinov – Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev, Ivanov (Jomov, 31.) – Krajev (Jankov, 80.)

Magyarország: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy Á. (Gazdag, 82.), Holender (Nego, 70.) – Kalmár (Hangya, 70.) – Sallai R., Szalai Á. (Nikolics, 59.)

17. perc: Kalmár bal oldali szögletét követően az ötös vonalára berobbanó Orbán testéről vágódott a labda a kapu jobb oldalába (0-1).

47. perc: Kalmár a jobb oldalon közel 30 méterről végzett el szabadrúgást, lövése megpattant a sorfalon, a labda pedig a rövid alsó sarokba vágódott (0-2).

75. perc: Hangya első bal oldali beadását még blokkolták a hazai védők, másodikra viszont pontosan Nikolicshoz ívelt, aki hat méterről a kapu bal oldalába fejelt (0-3).

89. perc: egy jobb oldalról érkező kiugratás után Jomov Botka szorításában, 14 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-3).


Mindkét csapat kissé idegesen kezdett, ami elsősorban a pontatlan passzokban nyilvánult meg. Néhány perc elteltével inkább már az óvatosság jellemezte a két gárda játékát, így az első negyedórában nem alakult ki helyzet. A magyarok viszont az első adandó alkalommal betaláltak egy szögletet követően. Hátrányban azonnal felpörgették a tempót a hazaiak, ennek eredményeként egy perccel később Gulácsinak kellett védenie egy keresztléc alá tartó lövést. Bár a bolgárok tartósan nem tudtak érdemben nyomást gyakorolni, de időről időre így is voltak komoly lehetőségeik, Gulácsi Péter több ízben bravúrral hárított.

A folytatás álomszerűen indult, mivel Kalmár Zsolt megpattanó szabadrúgásával, ha szerencsésen is, de sikerült megduplázni az előnyt. Az újabb bekapott gól letörte a bolgár együttes lelkesedését, így ekkor vezetett néhány ígéretes akciót a magyar csapat. A mezőny- és mentális fölény viszont nem tartott sokáig, mert az 55. percben a játékvezető büntetőt adott a bolgároknak, azonban a videobíró elemzése után szabadrúgásra módosította ítéletét, mivel Lang Ádám még éppen a 16-oson kívül szabálytalankodott. Bár Krajev lövése fölé szállt, a bolgárok mégis visszavették a mérkőzés irányítását, de ebben a periódusban fölényük inkább csak meddő volt. A találkozót a csereként beállt Nikolics fejesgólja döntötte el végleg. Háromgólos hátrányban is próbálkoztak a bolgárok, de már nem volt igazán lelkesedésük és lendületük sem, a magyarok pedig magabiztosan és szervezetten védekeztek. Végül azonban a hajrában sikerült a hazaiaknak szépíteni, de ez már nem sokat ért.

A magyar együttes hat évtized után nyert Bulgáriában, és november 12-én a Puskás Arénában az Európa-bajnoki részvételért játszik Izland ellen.

A románokat 2-1-re legyőző Izlandot fogadja november 12-én a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságon való részvételért

A reykjavíki mérkőzésen a szigetországiak mindkét gólját Gylfi Sigurdsson szerezte az első félidőben, a vendégek a térfélcserét követően csak szépíteni tudtak büntetőből.

Korábban az Eb-pótselejtezők oda-visszavágós párharcok voltak – a magyar csapat a négy évvel ezelőtti tornára a norvégok legyőzésével jutott ki –, azonban a Nemzetek Ligája bevezetésével ennek rendszerét megváltoztatták, így ezúttal két egymeccses párharcot kell nyerni a részvétel kiharcolásához. Az új sorozat végeredménye alapján divíziónként az a legjobb négy válogatott került a 16 csapatos mezőnybe, amely nem jutott ki a selejtezőkről. Mivel az élvonalat jelentő A osztályból csupán egyetlen gárda, az izlandi maradt le az Eb-ről, így azt három C divíziós gárdával, köztük a magyarral töltötték fel.
A pótselejtező elődöntőit és fináléit is márciusban rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani, így az elődöntőket végül csütörtökön pótolják, a finálékra pedig november 12-én kerül sor.
Az Európa-bajnokságnak 2021. június 11. és július 11. között Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár ad otthont. A magyar fővárosban három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz.