Hirdetés
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese már a hetedik percben vezetést szerzett Vécsei Bálint góljával, az előnyt a csapatkapitány Szoboszlai Dominik duplázta meg szabadrúgásból, míg a szünet előtt Ádám Martin jószerivel eldöntötte az összecsapást. Az olasz szakember Varga Barnabás személyében újoncot is avatott a találkozón.

A magyarok napra pontosan negyven év után kezdték ismét győzelemmel az Eb-selejtezőket, illetve hazai pályán 48 esztendő után múlták felül újra Bulgáriát.

A nemzeti együttes legközelebb június 17-én Montenegró vendége lesz.


Eb-selejtező, G csoport, 2. forduló:
Magyarország-Bulgária 3-0 (3-0)
Puskás Aréna, 65 ezer néző, v.: Halil Umut Meler (török)
gólszerzők: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám (39.)

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla (Nego, 86.), Nagy Á. (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár, 87.), Kerkez – Sallai (Csoboth, 73.), Ádám M. (Varga Barnabás, az 59. percben), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Bulgária: Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov – Markov (H. Petrov, a szünetben), Karabeljov (Krasztev, a szünetben), Gruev (Sopov, 85.), N. Iliev, Petkov – Deszpodov (Kirilov, 57.), Delev (Ruszev, a szünetben). Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics

7. perc: Egy bal oldali szögletet Sallai a kaputól 20 méterre álló Szoboszlaihoz gurított, ő egy szép csel után betört a büntetőterületre, majd visszajátszott az ekkor már középen álló Sallaihoz, akinek 7 méteres lövését Naumov még védte, ahogy aztán Orbán közeli próbálkozását is, de a második kipattanót a ferencvárosi Vécsei Bálint két méterről már a hálóba gurította (1-0).
26. perc: Szoboszlai Dominik a saját buktatásáért megítélt 25 méteres szabadrúgásból a bal felső sarokba lőtt, Naumov csak beleérni tudott (2-0).
39. perc: Szoboszlai egy szép cselsorozat után indította Bollát, akit megelőzött a becsúszó Antov, de éppen Ádám Martin elé tolta a labdát, a magyar csatár pedig kissé jobbról, 8 méterről a jobb alsó sarokba helyezett (3-0).

Korábban írtuk

A csapatok kivonulásakor a magyar szurkolótábor ismét koreográfiával fogadta a nemzeti együttest a telt házas Puskás Arénában: az egyik kapu mögötti lelátón a 12-es szám rajzolódott ki azzal a szöveggel:„együtt az újabb felejthetetlen európai kalandozásért!”

A fagyos és szeles időben rendezett találkozón az egyből letámadó válogatottunk korán vezetést szerzett egy remek szögletvariációnak köszönhetően. A gól után többnyire a két tizenhatos között folyt a játék, de a magyar együttes megindulásai voltak jóval veszélyesebbek, Ádám távoli lövésénél például nagyot kellett védenie a bolgár kapusnak.

A magyar mezőnyfölény aztán ismét góllá érett egy újabb pontrúgásnak köszönhetően, ezúttal a csapatkapitány, Szoboszlai szabadrúgásból volt eredményes. A szünetig hátralévő időben is Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai veszélyeztettek, egy ízben például Orbán fejelhetett közelről, de éppen a bolgár kapus kezében kötött ki a labda. A biztos előny birtokában egyre nagyobb kedvvel és önbizalommal futballozó magyar csapat – különösen Szoboszlai Dominik volt elemében – többször is tudott gyors akciót vezetni, ezek veszélyesek voltak, de eleinte az utolsó passzok és lövések nem sikerültek, mígnem a szünet előtt egy ilyen kontra végén a harmadik gólját is megszerezte a válogatott.

Bár voltak kiváló meccsei az elmúlt években a Rossi-csapatnak, egy játékrész alatt annyi gyors támadást, ötletes akciót, mint most az első félidőben, talán még nem láttunk ettől a válogatottól.

A térfél- és a hármas csere sem segített a bolgárokon, ugyanis újabb magyar helyzetekkel indult a játékrész, azonban Sallai Roland próbálkozásai közül az elsőt védte a vendégkapus, a második pedig fölé szállt. A Freiburg támadója ezt követően is agilisan futballozott, de sehogy sem járt szerencsével, negyedórán belül a harmadik helyzetét is kihagyta, pontosabban Naumov védett.

A 60. perctől már kevésbé erőltette a támadásokat a magyar csapat, átengedte a területet a bolgároknak, de még ekkor is inkább a magyar kontrákban volt benne a gólveszély. Újabb találat viszont már nem esett, mert egy ízben a bolgár védelem a gólvonalról tisztázott, ám így is rendkívül magabiztos sikerrel rajtolt a magyar válogatott.

A meccs összefoglalója ITT látható.

Forrás: eredmenyek.com

Rossi: ez egy hosszú sorozatnak első lépése volt

Marco Rossi szövetségi kapitány nem álmodott ilyen jó Eb-selejtezős rajtról, mint amit a bolgárok 3-0-s legyőzésekor produkált a magyar labdarúgó-válogatott.

„Bíztam a jó rajtban, mert az észtek 1-0-s felülmúlása után láttam, hogy a játékosaim sokat javultak, odafigyeltek az utasításaimra és kijavították a hibákat. Ennek ellenére nem álmodtam ilyen jó kezdésről, de ez egy hosszú sorozatnak csak az első lépése volt” – értékelt az MTI érdeklődésére az olasz szakember, aki egyetértett azzal a felvetéssel is, hogy a második gólt szabadrúgásból szerző csapatkapitány, Szoboszlai Dominik az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta a válogatottban. „Ha továbbra is így fejlődik, egyre többször lesz ő a mérleg nyelve”.

Rossi kifejtette, az volt a terv, hogy túlterhelik a széleket, ez az első félidőben jobban sikerült a jobb oldalon, de a másodikban a balon is jól működött.

„Ádám Martint azért hívom meg, mert megbecsülöm. Ha továbbra is stabil kezdő akar maradni, akkor javítania kell a fizikai kondícióján, amihez extra edzésre és megfelelő diétára van szüksége. Klubcsapatában négy meccsen kilencven percet se játszott, így nem várhatjuk el, hogy a válogatottban végigjátsszon egy mérkőzést. Nagyon jó kvalitásai vannak, és örülök, hogy ezúttal felszabadult és határozott volt” – mondta a csütörtöki és hétfői találkozón is eredményes csatárról Rossi.

Az 58 éves tréner elárulta, a meccsen nem hallotta, ahogy a szurkolók éltetik, de nagyon köszöni, kiváltképpen külföldi szövetségi kapitányként. Hozzátette, noha nem beszéli a magyar nyelvet, nem érzi magát annyira külföldinek, szerinte ez az, amit megéreztek a drukkerek és ami túlmutat a pályán elért eredményeken.

Kollégája, a bolgár válogatottat irányító Mladen Krstajic arról beszélt, hogy neki nincsenek olyan játékosai, akik nagy klubokban futballoznának. Egy új generációt próbál felépíteni.

„Sok tehetséges, de tapasztalatlan játékosunk van, akiktől még nem lehet elvárni, hogy azonnal teljesítsenek. Jelenleg ennyit tudunk nyújtani a csoport két favoritja, azaz a szerb és a magyar csapat ellen” – fogalmazott a szerb szakember, aki méltatta a magyar együttest, mert szerinte egész Európa tudja, hogy a válogatott erős, a kulcsemberei pedig az európai élbajnokságokban edződnek. „Ez már nem a 10-15 évvel ezelőtti magyar csapat”.

A nemzeti együttes legközelebb június 17-én Montenegró vendége lesz.

Szoboszlai: megmutattuk, hogy együtt bármire képesek vagyunk

A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok elleni 3-0-s győzelemmel zárult Európa-bajnoki selejtezőn bebizonyította, képes lehet nagy dolgokra.

„A mérkőzés előtt azt beszéltük, hogy amit eddig elért a csapat, a két Európa-bajnoki szereplés és a Nemzetek Ligája-sikerek, azt csakis együtt tudtuk véghez vinni. Ma este is ez volt a mottónk, és megmutattuk, hogy együtt bármire képesek vagyunk” – nyilatkozta a hétfőn a Puskás Arénában rendezett összecsapást követően a vegyes zónában az RB Leipzig játékmestere, aki kiválóan, hatalmas kedvvel futballozott, és lőtt egy csodálatos szabadrúgást gólt is.

„Szerencsére a kapus úgy állította fel a sorfalat, ami nekem jobban kedvez, így a labda kicsit kifelé kanyarodhat” – idézte fel a találatot Szoboszlai.

Megjegyezte, társai felé az egyik legfontosabb tanácsa az volt, hogy nyugodtan játszanak: „Azt kértem mindenkitől, hogy felszabadultak legyenek. Ha valaki stresszes, az adja oda a labdát nekem nyugodtan, én szeretem elvinni az ilyesmit. Összességében jól véghez vittük, amit elterveztünk.”

Akárcsak négy nappal ezelőtt Észtország ellen, ezúttal sem kapott gólt a kapuban Dibusz Dénes.

„Az első félidő minden várakozást felülmúlt, jól játszottunk és maximálisan kontroll alatt tartottuk a mérkőzést, az ellenfélnek még kapura lövése sem volt, tökéletesen megvalósítottuk, amit a szövetségi kapitány kért. Sajnálom, hogy a második félidőben nem tudtunk betalálni, de összességében végig mi irányítottunk. Ha voltak is időszakok, amikor a bolgárok kicsit többet birtokolták a labdát, a védelmünket akkor sem tudták megbontani” – nyilatkozta a Ferencváros hálóőre.

Csapattársa, az első gólt szerző Vécsei Bálint elmondta, egész héten nyugodtan és önbizalommal telve készültek. Hozzátette, az észtek elleni 1-0-s siker után volt némi hiányérzetük, de a mostani teljesítménnyel bizonyították, hogy szeretnének továbbjutni a csoportból.

A végeredményt beállító és csütörtökön az az észtek ellen is eredményes Ádám Martin szerint teljesen megérdemelten alakult ki a félidőre a 3-0-s végeredmény, mert elég sok energiát fektettek bele, hogy ez így alakuljon.

A magyarok napra pontosan negyven év után kezdték ismét győzelemmel az Eb-selejtezőket, illetve hazai pályán 48 esztendő után múlták felül újra Bulgáriát.