Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Hirdetés

A trófeát először elhódító angol együttes a 68. percben a spanyol Rodri hajszálpontos lövésével szerzett vezetést, minimális előnyét pedig a lefújásig megőrizte.

Josep Guardiola ezzel az első vezetőedző lett, aki két csapattal is triplázni tudott egy szezonon belül, ugyanis az angol bajnok és FA Kupa-győztes Manchester City előtt a 2008/09-es idényben a Barcelonával is megnyerte hazája bajnokságát és kupasorozatát a BL mellett.


Labdarúgás, Bajnokok Ligája, döntő:

Manchester City (angol)–Internazionale (olasz) 1–0 (0–0)
Isztambul,
Atatürk Olimpiai Stadion, 71 412 néző. V: Szymon Marciniak (lengyel)
Gólszerző: Rodri (68.)
ManCity: Ederson – Akanji, R. Dias, Aké – Stones (Walker, 82.), Rodri – Bernardo Silva, De Bruyne (Foden, 36.), Gündogan, Grealish – Haaland. Menedzser: Pep Guardiola.
Inter: An. Onana – Darmian (D’Ambrosio, 85.), Acerbi, Bastoni (Gosens, 76.) – Dumfries (Bellanova, 76.), Barella, Brozovic, Calhanoglu (Mhitarjan, 84.), Dimarco – Lautaro Martínez, Dzeko ( R. Lukaku, 56.). Vezetőedző: Simone Inzaghi

Korábban írtuk

Az angol bajnok és FA Kupa-győztes Manchester City lett a nyolcadik triplázó európai csapat, mivel szombaton a labdarúgó Bajnokok Ligája isztambuli döntőjében legyőzte az Internazionale csapatát.

A Bayern Münchennek és az FC Barcelonának már kétszer is összejött az a bravúr, hogy a legrangosabb európai kupasorozat mellett megnyerte hazája bajnokságát és kupasorozatát is. A bajor és a katalán együttesen kívül még a skót Celtic Glasgow, az egyaránt holland Ajax Amsterdam és PSV Eindhoven, az angol Manchester United és éppen a most legyőzött olasz Internazionale volt képes ilyen kimagasló szezont produkálni. Ehhez a sorhoz csatlakozott a Manchester City.

A triplázó európai labdarúgócsapatok:

2: Bayern München (német) – 2013, 2020, FC Barcelona (spanyol) – 2009, 2015

1: Celtic Glasgow (skót) – 1967, Ajax Amsterdam (holland) – 1972, PSV Eindhoven (holland) – 1988, Manchester United (angol) – 1999, Internazionale (olasz) – 2010, Manchester City (angol) – 2023

Erling Haaland, a labdarúgó Bajnokok Ligája-győztes Manchester City norvég csatára 12 góljával lett a 2022/23-as sorozat legeredményesebb játékosa.

A góllövőlista élcsoportja:
12 gólos:
Erling Haaland (norvég, Manchester City)
8 gólos:
Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool)
7 gólos:
Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid)
6 gólos:
Joao Mário (portugál, Benfica)