Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Anthony Anex
Botka Endre, a Ferencváros (b) és Meschack Elia (k), valamint Christopher Martins, a Young Boys játékosa a Bajnokok Ligája-selejtezője negyedik fordulójának Young Boys–Ferencváros első mérkőzésén a berni Wankdorf stadionban 2021. augusztus 18-á
Hirdetés

Bajnokok Ligája, selejtező, 4. (utolsó) forduló, első mérkőzés:
Young Boys (svájci)-Ferencváros 3-2 (2-1)
Bern, 15 652 néző, v.: William Collum (skót)
gólszerzők: Elia (16.), Sierro (39.), Garcia (65.), illetve Boli (14., 82.)
piros lap: Hefti (25.)

A Ferencváros a koszovói, a litván és a cseh bajnok búcsúztatása után, zsinórban másodszor jutott el a Bajnokok Ligája rájátszásáig, ahol a legutóbbi négy svájci bajnokságot megnyerő Young Boys volt az ellenfele. Mint ismert, a zöld-fehérek tavaly a BL, tavalyelőtt az Európa-liga csoportkörében szerepeltek, több bravúros meccset játszva, méltóképen képviselve a magyar klubfutballt.

Ami még a múltat illeti: az eredeti Wankdorf-stadionban rendezték az 1954-es, számunkra rossz emlékű vb-döntőt. Ami pedig a jelent: a Fradi szempontjából nyilvánvalóan hátrány volt, hogy az új létesítményben műfű van, ehhez pedig a Young Boys játékosai sokkal jobban hozzászokhattak.

A Ferencváros kezdte a meccset, ám a hazaiak azonnal helyzetbe kerültek, de szerencsére Henry Wingónak sikerült kicsúsztatni a veszélyesen érkező beadást. Ezt követően Somália kért ápolást, de a csupa szív brazil játékos folytatni tudta a játékot. A harmadik percben Ngamaleu fejelt a kapu mellé – érezhető volt, hogy a svájciak rögtön a meccs elején nyomást akarnak gyakorolni a magyar bajnokra. Pár perccel később nagy lövés érkezett a magyar kapura, Dibusz Dénes ugyan hárítani tudott, de kipattant róla a labda, amit végül sikerült eltakarítani.

A 14. percben, egy hazai bedobás után Franck Boli csapott le egy labdára, majd az elefántcsontparti csatár óriási erővel lőtt a hálóba, de nem sokáig örülhettünk, ugyanis a másik oldalon, alig két perccel később Elia lövése is utat talált a Fradi kapujába (1-1).

A 25. percben Oleksandr Zubkov passzából Botka Endre került ziccerbe, akit lerántottak a tizenhatoson belül. A jogos büntető mellett, a hazaiak Hefti kiállításával emberhátrányba is kerültek – a tizenegyeshez Myrto Uzuni állt oda. A labda a jobb kapufa belső éléről a kapusra, onnan kifelé pattant, a kapu előtti kavarodás után Aissa Laidouni ugyan bekotorta a labdát, azonban a videóbírózás után szabadrúgást ítéltek kifelé, miután a büntető elvégzése közben Laidouni belépett a tizenhatoson belülre. Sajnos jogos döntés volt.

Nagy kár volt érte, főleg mivel a 39. percben egy bal oldalról érkező, veszélyes beadást Dibusznak ugyan sikerült kiütnie, ám a labda Sierro elé került, aki óriási gólt lőtt, ezzel fordított a Young Boys (2-1).

A 65. percben Garcia ment el a jobb oldalon, majd tiszta lövőhelyzetbe került, Dibusznak nem volt esélye védeni, így már kétgólos volt a svájciak előnye (3-1). Peter Stöger is érezte, hogy frissítenie kell. Érkezett is Ryan Mmaee Botka helyére, majd Zubkovot Róbert Mak váltotta. Azonban megint a svájciak jártak közelebb a gólhoz, de szerencsére a lövésük elkerülte a kaput.

Korábban írtuk

A 82. percben megtört a jég, és Franck Boli egy nagyon szép lövéssel megszerezte saját maga és csapata második gólját (3-2).

A hajrára még beállt a Myrto Uzunit váltó Szánthó Regő, az eredmény azonban már nem változott, 3-2-es vereséget szenvedett az FTC Svájcban, így egygólos hátrányból várhatja az augusztus 24-én, kedden rendezendő budapesti visszavágót. Bár a Young Boys erős csapat – ez most is kiderült –, de a helyzet korántsem reménytelen. Pláne az Üllői úti „pokolban”.