Hirdetés

Keleti Ágnes többszörös rekorder. Ő a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, Tarics Sándor vízilabdázó 2016-ban bekövetkezett halála óta a legidősebb magyar olimpiai bajnok, tavaly pedig világviszonylatban is az első helyre lépett korát és páratlan eredményeit illetően, miután áprilisban elhunyt a finnek büszkesége, a korábbi csúcstartó, Lydia Wideman sífutó. 

Persze a január 9-én 100. születésnapját ünneplő Ági néni nemcsak ezen eredmények miatt irigylésre méltó, hanem azért is, mert fiatalokat megszégyenítő módon ma is majdnem olyan könnyedséggel spárgázik, mint hat évtizeddel ezelőtt.

Kevés olyan kalandos életút létezik, mint amilyen az övé. Az elmúlt évszázad során sokszor volt a magasban, az ötkarikás játékok történetében öt alkalommal is a dobogó legfelső fokára álhatott, de elképesztő mélységeket is megélt: bár sikereivel úgy öregbítette Magyarország hírnevét, ahogy csak kevesek tették vagy teszik, zsidó származása miatt eltiltották a sporttól, hazánk német megszállását követően pedig sokáig bujkálni kényszerült. Az 1956-os olimpia után először Ausztráliában élt, majd Izraelben telepedett le, és csak öt évvel ezelőtt tért vissza véglegesen szülőhazájába, Magyarországra. 

– Bár egy önéletrajzi könyv már megjelent Ági néniről, szerettünk volna egy olyan kötetet is kiadni, amelyben nem csak ő emlékezik vissza a múltra, hanem a hozzá közelállók is. A most megjelenő könyvben a főszereplőn kívül 36 személy szólal meg, köztük családtagok, korábbi sporttársak, illetve a Testnevelési Egyetem egykori hallgatói, akiket ő maga tanított – mondja a demokrata.hu-nak Dobor Dezső szerkesztő-riporter, sportújságíró, a könyv egyik szerzője. De ő, mint mondja, nem jutott volna messzire alkotótársa, a kiváló sportújságíró, Dávid Sándor közreműködése nélkül, aki annak idején vívóként ott volt a tatai edzőtáborban, és nyomon követte a melbourne-i olimpiára való felkészülést. 

Korábban írtuk

– Később hivatásos sportújságíró lett, hosszú időn keresztül ő számolt be a tornasport történéseiről a magyar sajtóban. Csodálatos memóriája van, minden információt őriz, nem mellesleg tapasztalt író, számos világhírű magyar sportolóról szóló könyve jelent már meg – fogalmaz Dobor Dezső. Hozzáteszi, az egyedülálló alkotást több mint háromszáz fekete-fehér és harminc oldalnyi színes fénykép díszíti. Utóbbiakat Róth Tamás fotós ajánlotta föl, aki ott volt Keleti Ágnes elmúlt öt évének legjelentősebb momentumainál, nem mellesleg ő volt a könyv ötletgazdája is.

A Keleti 100 – „Szeretek élni…” című 380 oldalas könyv, amely az egykori világklasszis tornász életén keresztül érinti a magyar történelem Trianontól 1956-ig tartó időszakának legmeghatározóbb eseményeit is, jövő héten kerül a boltok polcaira, de elérhető lesz elektronikus, illetve angol nyelvű változatban is.