Fotó: ShutterStock.com/Andrew Makedonski (archív, szerk.)
Hirdetés

Alberto Fernández argentin köztársasági elnök háromnapos nemzeti gyász hirdetett.

„Elvittél minket a világ legmagasabb pontjára, és tettél minket rendkívül boldoggá. Te voltál a legnagyobb közülünk. Köszönet, hogy velünk voltál, Diego. Hiányozni fogsz egész életünkben” – írta a politikus.

Maradona hosszú évek óta komoly egészségi problémákkal küzdött, a hónap elején, mindössze néhány nappal 60. születésnapját követően depresszió miatt került be egy magánklinikára, ahol vérszegénységet és kiszáradást is megállapítottak nála. Akkor azt közölték, hogy háromnapos hidratálásra van szüksége, de nincs vészhelyzetben és bármikor elhagyhatja a kórházat, ám nem sokkal ezt követően koponyaűri vérzés miatt meg kellett operálni.

A beavatkozást követően saját orvosa napokig nem engedélyezte neki a korház elhagyását, mert alkoholfüggősége miatt súlyos elvonási tünetek jelentkeztek nála. Egy másik orvos, Alfredo Cahe pedig kijelentette, hogy Maradonának gyógykezelésre van szüksége, hogy abbahagyja az alkoholfogyasztást, mert az egész családja egyetért abban, hogy jelenleg kezelhetetlen, ráadásul problémái vannak a májával, a szívével és az érrendszerével.

A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de azóta egészségi problémákkal küszködött.

Nápolyban Maradonát pályafutása alatt és azt követően „istenként” tisztelték, a Napoli közleménye szerint a legenda halála „pusztító csapást” jelent a város és a klub számára is.

„Gyászolunk, úgy érezzük magunkat, mint egy bokszoló, akit kiütöttek, teljes a sokk” – mondta Nicola Lombardo, a Napoli szóvivője.

Az FC Barcelona hivatalos Twitter-oldalán fejezte ki részvétét a világfutball egyik legnagyobb ikonjának halála miatt.

Pelé, a brazilok háromszoros világbajnok legendája rövid közleményében ezt írta: „Természetesen egy nap majd együtt rúgjuk a labdát ott fenn az égben”.

Az Argentin Labdarúgó Szövetség Twitter-oldalának borítóképén egy fekete gyászszalag látható, a szervezet bejegyzésében azt írta: „Te mindig a szívünkben leszel”.

Cristiano Ronaldo, a portugálok futballsztárja közölte, ő egy baráttól, a világ pedig egy zsenitől búcsúzik.

„Korunk egyik legjobbja volt, egy utánozhatatlan varázsló. Túl korán elment, de határtalan örökséget hagyott maga után és olyan űrt, amelyet lehetetlen betölteni. Nyugodj békében, sosem felejtünk el.”

Lionel Messi úgy vélekedett, ez egy szomorú nap hazája, Argentína és a futball számára.

„Elhagyott bennünket, de nem ment el, mert Diego örök. Emlékszem a csodaszép vele töltött pillanatokra, és részvétemet küldöm családjának és barátainak” – írta közösségi oldalán a Barcelona argentin ásza.

A brazil Neymar kijelentette, mindig emlékezni fog Maradonára.

Korábban írtuk


„Nagy örökséget hagytál ránk, a labdarúgás köszönetet mond neked” – fejtette ki.

Gary Lineker, az angolok korábbi válogatott csatára közölte, az elhunyt világbajnok generációjának legjobbja volt.

„Alighanem minden idők legjobbja volt. Áldott, de zilált élete után remélhetőleg békét talál isten kezei között” – tette hozzá.

Marta, a többször is a világ legjobb női labdarúgójának megválasztott brazil csillag szerint Maradona egy isten volt a labdával.

„Történelmi legenda, aki mindannyiunkat inspirált” – tette hozzá.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség UEFA elnöke arról nyilatkozott, hogy nemrég még kommunikált Maradonával.

„Minden jót kívántam neki, és most óriási sokként ért a hír. Csodás játékos volt, aki zsenialitásával és karizmájával is kiemelkedett. Hős volt Argentínában és Nápolyban, aki fiatal és idős szurkolókat is lelkesíteni tudott” – tudatta a szlovén sportdiplomata.

Farhan Haq, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) a szóvivője azt mondta, nemrég beszélt Maradonával.

„Sokak véleményét tolmácsolom, amikor úgy érzem, néha mintha megérintette volna Diegót isten keze.”

Az UEFA bejelentette, hogy a Bajnokok Ligája szerdai csoportmérkőzése előtt egyperces gyászszünettel emlékeznek meg a legendás futballistáról.