Fotó: Fradi.hu
Hirdetés

Gyászol a Fradi-család. Életének 92. évében elhunyt dr. Springer Miklós, a Ferencvárosi Torna Club alapító elnökének, dr. Springer Ferencnek az unokája, a klub elnökségi tagja, az FTC Baráti Kör tiszteletbeli elnöke.

Dr. Springer Miklós 1928. január 31-én született Budapesten, a Ferencváros labdarúgócsapatának környékén nőtt fel, hiszen édesapja, ifj. dr. Springer Ferenc a profi labdarúgócsapat elnöke volt 1938-as haláláig. Így az ifjú Springer Miklósnak is maradtak emlékei az 1937-es Közép-európai Kupa-menetelésről.

Springer Miklós a családi hagyományokat követve a jogi pályát választotta, de a sport sem állt messze tőle. Jégkorongozott, kézilabdázott, a magyar másodosztályban futballozott is.

Egész életében elszánt szurkolója volt a Ferencvárosnak, az 50-es években, a Kinizsi-korszakban kis híján lecsukták azért, mert „Hajrá, Fradi!”-t kiáltott. Természetesen jelen volt 1956-ban akkor is, amikor kimondták a Ferencvárosi Torna Club újjáalakulását. Ekkor kapta vissza az egyesület nevét és színeit is.

Dr. Springer Miklós a Ferencvárosi Torna Club elnökségének is tagja volt, valamint alapító tagja volt az FTC Baráti Körnek, amelynek Rudas Ferenc 2016-os halála után elnöke, majd tiszteletbeli elnöke lett.

Dr. Springer Miklós az elmúlt években is rendre véleményt formált a Ferencvárost érintő fontos kérdésekben. Sosem félt megosztani karakán, egyenes gondolatait. Arra, hogy hogyan is gondolt szeretett klubjára, elég felidézni 2014-es felszólalását, amelyet így kezdett.

– Mint az elnökség legidősebb, legrégebbi tagja mindig nagy hangsúlyt helyeztem arra, hogy az egyesület család jellegét kidomborítsam – mondta akkor.

A Fradi-család kifejezés neki nem is lehetett közhely, édesapja és nagypapája révén beléivódott a fradizmus, de ebbe a családi körbe örömmel engedte be a Ferencváros sikereiért hétről hétre szorító százezreket is.

– Beteg lennék, ha nem tudnék kimenni a Fradi-meccsre. Illetve csak akkor nem tudok kimenni, ha beteg vagyok. Nekem ez a legnagyobb életem – mesélt fradizmusáról.

Dr. Springer Miklós fordulatos, filmbe illő életútját, karakteres jellemét, fradizmusát, magyarságát lehetetlen összefoglalni. A FradiMédia 2015-ben készített vele másfél órás mélyinterjút, életéről itt mesélt rendkívüli őszinteséggel.

Miki bácsi a Ferencváros történetének szinte összes nagy sikerét megünnepelhette. A labdarúgók 30 bajnoki címéből 20-at, 23 Magyar Kupa-sikeréből szintén 20-at megélt, de örülhetett Albert Flórián Aranylabdájának, a futballisták VVK-sikerének, női kézilabdázóink összes (!) bajnoki és Magyar Kupa-címének, de megélte az összes ferencvárosi olimpiai aranyat is. Kocsis Antal éppen születésének évében, 1928-ban nyerte meg az FTC első olimpiai bajnoki címét.

Springer Miklósnak az FTC volt az élete, a mindene. Az FTC dr. Springer Miklóst saját halottjának tekinti.