Fotó: Magyar Demokrata/Vermes Tibor

Elbúcsúztatták a pjongcsangi téli paralimpiára induló magyar csapatot, illetve az őket kísérő delegációt Budapesten, a Sportok Házában.

A csapat repülőgépe hétfő délután indul Dél-Koreába, ahol március 9-én veszi kezdetét a XII. Téli Paralimpiai Játékok. Az eseményen három magyar versenyzőért szoríthatunk: Lőrincz Krisztina sífutásban és biatlonban indul, Balogh Zsolt és az őt hangjelzésekkel irányító Bocsi Bence pedig alpesi síben méreti meg magát.

– Tudom, hogy mindenkin nagy a nyomás, de jusson eszetekbe Coubertin báró örökérvényű mondása: nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Így sokkal könnyebben tudjátok majd kihozni magatokból a maximumot – szólt Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkár a paralimpikonokhoz a búcsúztató ünnepségen.

A bő egy hétig tartó paralimpián összesen 49 ország 570 versenyzője vesz majd részt. A három magyar sportoló által megszerzett kvóta már önmagában is hatalmas siker, ezekben a sportágakban ugyanis még soha senki nem képviselte hazánkat ezen a sporteseményen.

– A világ több mint kétszáz országának csupán ötöde képes sportolót kijuttatni a téli paralimpiára. Büszkék lehetünk rá, hogy mi, magyarok benne vagyunk ebben az egyötödben – fogalmazott beszédében Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki szerint ez az eredmény nemcsak sportszakmai, hanem egy fontos sportdiplomáciai siker is, hiszen a szocsi olimpiai faluval ellentétben a pjongcsangiban már ott lobog a piros-fehér-zöld zászló.

(demokrata.hu)