A magyar férfi vízilabda-válogatott 8-5-re legyőzte az olimpiai bajnok horvát csapatot a belgrádi Európa-bajnokság kedd esti negyeddöntőjében, így csütörtökön Montenegróval találkozik a fináléba jutásért, egyúttal az olimpiai kvótáért.

A magyarok elsősorban kiváló védekezésüknek, illetve Nagy Viktor fantasztikus kapusteljesítményének köszönhetően diadalmaskodtak.

Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese csütörtökön 20.15-től játszik a montenegróiakkal a Kombank Arénában.

Eredmény:

férfiak, negyeddöntő:

Magyarország-Horvátország 8-5 (2-1, 3-2, 1-1, 2-1)

————————————————–

magyar góldobók: Varga Dé. 3, Hárai és Hosnyánszky 2-2, Vámos 1

A találkozó elején Nagy Viktor megbabonázta a horvát lövőket, akiknek az első három kísérletét hárította. Mindeközben támadásban előbb Hárai Balázs egy csodálatos csavarással szerzett vezetést, majd Hosnyánszky Norbert emberelőnyben fejezett be góllal egy begyakorolt figurát. A horvátok a nyitó negyedben hétszer találták el a kaput, de csak egyszer – fórból – tudtak túljárni Nagy Viktor eszén.

A második felvonás újabb horvát előnnyel, és egy elképesztően nagy góllal indult. A nagyszerű formában lévő Hárai a túloldalon újabb kiállítást harcolt ki, majd a Varga Dénestől kapott labdát ő maga húzta be a kapuba (3-2). A horvátok tartották a lépést, Maro Jokovic óriási lövéssel egalizált. Ezt követően támadásban Kis Gábor birkózta ki a fórt, Varga Dénes pedig elegánsan pattintott a léc alá, de a horvát válasz ezúttal elmaradt, Vara Dániel kiváló emberhátrányos védekezése eredményeképpen.

Másfél perccel a félidő vége előtt emberelőnyben támadhatott a magyar csapat, amely kis híján kifutott az időből, de Hosnyánszky már gyakorlatilag a visszaúszás közben leadott bombája a kapus kezei között utat talált a hálóba, s visszaállította a kétgólos különbséget (5-3). Az utolsó percben aztán a horvátok előnyből zárkózhattak volna fel, de Nagy Viktor kétszer is óriásit védett, majd öt másodperccel a vége előtt ötméterest fogott. A Szolnok világbajnok kapusa a nagyszünetben elképesztő, 72,7 százalékos védési hatékonysággal állt.

A harmadik negyedben először nyerte meg a ráúszást a magyar csapat, és először támadhatott a háromgólos vezetésért, ráadásul emberelőnyben tehette mindezt, de még lövésig sem jutott el. A másik oldalon viszont a horvátok Ante Vukicevic távoli góljával csökkentették hátrányukat, majd egy technikai hiba miatt újabb lövés nélküli magyar emberelőnyt láthatott a közönség. Az akadozó magyar támadógépezetet végül Varga Dénes „indította” újra, akcióból lőtte ki a jobb felsőt (6-4). A szakasz végén a kettőből könnyen lehetett volna három is a kiválóan védekező magyar csapat előnye, ám Varga Dénes, majd Erdélyi Balázs lövése is a kapufán csattant.

A zárófelvonás első támadásából Kis Gábor ötméterest harcolt ki, Varga Dénes pedig nem hibázott, így először vezetett hárommal a Benedek-csapat (7-4). A horvátoknak így „rohanniuk” kellett, két támadást is gyorsan elhibáztak, de emberelőnyből szépítettek. A hajrára maradt a kétgólos különbség, a horvátok pedig még a fejüket is elveszítették, Erdélyi Balázst Sandro Sukno ütötte meg csúnyán, amiért piros lapot kapott, a másik oldalon pedig Vámos Márton büntetett és végleg eldöntötte az összecsapást (8-5).

A férfi tornán egyetlen kvóta talál gazdára, de a szerb, a horvát és a görög csapat már biztos résztvevője a riói olimpiának. Mivel a görögök és a szerbek négy közé jutottak, eldőlt, hogy a magyar-montenegrói elődöntő győzteséé lesz a belgrádi kvóta.

Amennyiben a magyar válogatott itt sem tud kvótához jutni, akkor áprilisban, Triesztben lesz még erre esélye, ott 12 csapat küzd majd négy helyért. Azon a viadalon öt, vagy ha az óceániai térség nem képviselteti magát, akkor hat európai válogatott vehet majd részt, mégpedig a kontinensviadalon elért helyezése alapján. Ebben a sorrendben már nem szerepelnek majd azok a csapatok, amelyek előzőleg szereztek kvótát.

korábban:

Montenegró-Olaszország 10-7 (3-2, 1-0, 4-2, 2-2)

MTI