Az insidethegames.biz beszámolója szerint a FIDE a pénzügyi kötelezettségek megsértése miatt fosztotta meg Minszket a sportági csúcsversenytől, s ezzel együtt a világszövetség kongresszusának házigazda tisztétől is.

Hirdetés

Részletekkel nem szolgált ugyan a döntést ismertetve Alekszandr Martinov, a FIDE jogi tanácsadója, de szavai szerint „meglehetősen jelentős szabálysértések” történtek. „A FIDE több hónapon át jóhiszeműen folytatott tárgyalásokat, de ezek sajnos nem jártak sikerrel” – fogalmazott.

A chess.com szakmai honlap úgy tudja, hogy Fehéroroszország a sakkolimpiával kapcsolatos kötelező előlegek befizetésével maradt adósa a nemzetközi szövetségnek. Emellett nyilván szerepet játszott a rendezői jog elvételében az a tény, hogy Fehéroroszország jelentős belpolitikai válságot él át, s folytatódnak a kormányellenes tüntetések, amelyeket a csalást emlegető ellenzék robbantott ki, miután az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka elnök az augusztus 9-i választások nyomán hivatalban maradt. Az ellenzéki megmozdulásokat támogatásáról biztosította a fehérorosz sakkszövetség elnöke, Anasztaszija Szorokina, aki a FIDE alelnöke, amellett egyik aláírója annak a nyílt levélnek, amelyet az ország számos kiemelkedő sportolója és sportvezetője tett közzé, új választások kiírását szorgalmazva.

A FIDE most újra megnyitotta a pályázati eljárást a 2022-es kongresszusra és sakkolimpiára, amellett házigazdát keres a koronavírus-járvány miatt 2021 áprilisára halasztott női világkupának is.

Korábban írtuk

A 2024-es sakkolimpiának várhatóan Budapest ad otthont, mivel a FIDE decemberi online kongresszusán a magyar fővárost fogja javasolni helyszínnek.