A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elvette Malajziától az idei paraúszó-világbajnokság rendezési jogát, miután az ország kitiltotta a versenyről az izraeli sportolókat.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A viadalra – amely a jövő évi, tokiói paralimpia kvalifikációs eseménye is egyben – augusztus 4. és 29. között került volna sor Kuching városában.

Az IPC közölte: új helyszínt keres a vb-nek, s alapvetően ragaszkodik az eredeti dátumhoz, de a körülmények miatt elképzelhető némi módosítás. Az érdeklődők február 11-ig jelentkezhetnek.

„Minden világbajnokság nyitott minden sportoló és ország számára, a diszkriminációnak nincs helye” – idézte az IPC közleménye Andrew Parsons elnököt.

Malajzia lakosságának több mint fele a muzulmán vallást gyakorolja, s az országnak nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel. Az illetékesek januárban jelentették be, hogy nem engedik indulni a vb-n az izraeli versenyzőket.

 „Alapvetően nagyon sajnáljuk, hogy ez történt, hiszen bő fél év van már csak a rajtig – reagált a hírre az MTI érdeklődésére Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. – Folyik a felkészülés, és a fejeket megzavarhatja ez a módosítás, hiszen az új helyszínről egyelőre nem tudjuk, hogy mennyit kell majd oda utazni, mennyi időt vesz majd igénybe az akklimatizáció, milyenek lesznek a körülmények. Ezzel együtt biztos vagyok abban, hogy az IPC alaposan megvizsgálta a helyzetet, mielőtt döntött, és nyomós oka volt annak, hogy meg kellett ezt lépnie.”

Az elnök hangsúlyozta, hogy a vb lesz a paralimpiai kvalifikációs időszak csúcseseménye, amelyre a magyar válogatott is nagyon készül.

Szabó László szerint az IPC-nek biztosan van B, C vagy még D terve is, és biztos benne, hogy olyan országban rendezik majd a világbajnokságot, amely ilyen rövid idő alatt is képes azt megszervezni és rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával. 

A világbajnokságon várhatóan 60 ország mintegy 600 úszója indul.