Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys
Hirdetés

A németek a megbízható autóik vagy az ipari mennyiségben fogyasztott currys kolbászuk mellett a pontosságukról is híresek, de az Európa-bajnokság első hetében ez nem mindig volt tetten érhető. Münchenben, a közösségi közlekedésben legalábbis semmiképp: héveket – ha nem épp kimaradtak – bármiféle jelzés nélkül tereltek más vágányokra, az önkéntesek a legnagyobb természetességgel közölték a fals információkat, és azokat is többnyire németül, híján a minimális angoltudásnak is.

A világ egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért eseményén a világosan kivehető irányjelzés a siker egyik fő összetevője, de a távolról olvasható feliratok helyett sokszor miniatűr táblákkal kell beérni, és azokról sem gyerekjáték tájékozódni.

Az akkreditációs központnál kialakult szokatlanul hosszú sor ugyanakkor azzal volt magyarázható, hogy – az elmúlt hetekben végigfuttatott hatósági átvilágítás után – újra át kellett esni rendőrségi ellenőrzésen, melynek jegyében az akkreditált személyektől ujjlenyomatot is vettek. Az elővigyázatosság létjogosultsága már az első játéknapon, pár órával a nyitó mérkőzés előtt igazolódni látszott: egy gyanús hátizsák miatt le kellett zárni a berlini szurkolói zóna egyes részeit. 

A különféle kellemetlenségek egyáltalán nem befolyásolták a hangulatot Kölnben. Több mint tízezer magyar vágott neki az útnak földön és levegőben, ám a jegyszerzést nehezítette, hogy a stadion a második legkisebb az Eb-n a maga 43 ezres befogadóképességével, egyedül a lipcsei arénát előzi meg a rangsorban. Érdekesség, hogy a kölni mellett további négy létesítmény (Berlinben, Düsseldorfban, Gelsenkirchenben és Hamburgban) másodosztályú csapat otthona, igaz, a kihasználtságukra így sem lehet panasz.

Korábban írtuk

A stadion környékén időnként nehezen lehetett belőni a létszámbeli arányokat, lévén, hogy a svájci szurkolók is főként piros mezben grasszáltak. A két tábor békésen megfért egymás mellett, és a hazai külügy azt a korábbi hírt is cáfolta, hogy magyar drukkerekre csuklyát viselő német huligánok támadtak.

A mieink első Eb-meccsén szükség is volt minden torokra, hiszen – bár az Izrael elleni főpróba nemcsak a 3-0-s győzelem, hanem a mutatott játék miatt is kifejezetten jól sikerült – a fogadóirodák szerint nem mi voltunk az esélyesek, ráadásul Marco Rossi szövetségi kapitány már a meccs előtti sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Nego Loic nem épült fel időben. Hónapokig folyt a találgatás, hogy a kapuban a Ferencvárosban kiválóan teljesítő Dibusz Dénesnek vagy a hosszú kihagyás után visszatért Gulácsi Péternek szavaz-e bizalmat az olasz mester – végül az RB Leipzig légiósára esett a választása.

A hangulatnak megalapozott az idegenben szokásos szurkolói vonulás és a bemelegítéskor felcsendülő Reptér, Korda György örökzöld slágere. Mielőtt azonban túlságosan jó kedvre derültünk volna, Kwadwo Duah gurította kapuba a védelem mögé bepasszolt labdát. Kerkez Milos rövid hátrapasszát lefülelve Ruben Vargas kis híján megduplázta a svájci előnyt, Michel Aebischer precíz lövését viszont már Gulácsi sem tudta kiszedni a bal sarokból. A védelem többször megingott, elöl a Sallai Roland, Varga Barnabás, Szoboszlai Dominik hármas a labdával is keveset találkozott – a játéknak nem volt eleme, amiben igazán jól teljesítettünk volna.

Fordulás után látványosan feljavultunk, sokkal többet kezdeményeztünk, és Varga Barna bár 6 méterről még hibázott fejjel, 4 méterről már nem kegyelmezett; remekül bújt ki Aebischer mellől Szoboszlai mesteri beadása után. A nyomás a svájci kapun egyre csak fokozódott, a hajrában mégis közel jártak ahhoz, hogy újra kettővel menjenek: Granit Xhaka csúsztatása után Gulácsi bravúrjával úsztuk csak meg. Breel Embolóval szemben már ő is tehetetlen volt, Sommer előrerúgott labdája a létező legrosszabb helyre pattant Willi Orbán fejéről.

A magyar válogatottnak szerdán Stuttgartban épp a házigazda németek ellen kellene javítania, akik a torna nyitómeccsén mészárlást rendeztek, 5-1-gyel intézték el Skóciát.

LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG, A-CSOPORT:

Magyarország-Svájc 1-3

Varga B. 66., ill. Duah 12., Aebischer 45., Embolo 90+3.

Köln, RheinEnergie Stadion, 41 676 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)

Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer (Stergiou, 68.), Freuler (Sierro, 86.), Xhaka, Ndoye (Rieder, 86.) – Aebischer, Vargas (Embolo, 74.) – Duah (Amdouni, 68.)
Magyarország: Gulácsi – Lang (Bolla, a szünetben), Orbán, Szalai (Dárdai, 79.) – Fiola, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Schäfer, Kerkez (Ádám, 79.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B.

A másik mérkőzésen: Németország-Skócia 5-1