A várakozásokon felül sikerült kvalifikációs versenyek után Győrik Csaba szövetségi kapitány azt várja, hogy jól szerepelnek, sőt, érmet is szereznek a magyar sportlövők a riói olimpián, melyen versenyeik szombattól jövő vasárnapig tartanak.

Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt



„A nyolc versenyzőnknek sikerült a felkészülés során minden tervezett munkát elvégezni, s szerencsére sérülés sem hátráltatott senkit” – mondta az MTI-nek a szakvezető. „Örülök, hogy az olimpia közeledtével minden lövőnk eredményei javultak, úgy látom, hogy felszálló ágban vannak, ami bíztató.”
    
A szakember hangsúlyozta, a csapat összetétele nagyon vegyes, amíg Egri Viktória és Péni István 18, illetve 19 évével még tapasztalatlannak mondható, addig Sidi Péter már az ötödik, Csonka Zsófia pedig a negyedik olimpiáján vesz részt, ráadásul négy éve mindketten egy-egy hatodik hellyel tértek haza Londonból. A jó eredményt a kapitány a rutinosabb versenyzőktől várja leginkább, de a felnőtt mezőnyben is egyre komolyabb sikereket elérő, idén már felnőtt világkupa-versenyen dobogós Péni is okozhat meglepetést.
    
„Egyértelműen az a cél, hogy 2004 után ismét olimpiai érmet szerezzen magyar sportlövő” – mondta határozottan Győrik Csaba, utalva arra, hogy Igaly Diána skeetben aratott olimpiai diadala óta „csak” döntős helyezésekig jutottak a magyarok Pekingben és Londonban.
    
Az érem Egritől (pisztoly), Tátrai Miklóstól (pisztoly) és Szabián Norberttől (puska) lenne talán váratlan, a többiek viszont már álltak egyéniben világverseny dobogóján. Péni (puska) eddig elsősorban a juniorok között gyűjtögette az érmeket világversenyeken, Sidi (puska) ugyanakkor többszörös világ- és Európa-bajnok, Csonka Zsófia a sportpisztoly Eb-címvédője, Miskolczi Julianna a légpuska 2014-es Európa-bajnoka, míg Tobai-Sike Renáta sportpisztolyban világ- légpisztolyban pedig Európa-bajnoki bronzérmes.
    
„Úgy látom, mindenkinek jól mennek az edzések, a szombati utazás után a szerda volt a holtpont, mindenki kicsit kómás volt, de már nincs probléma” – mondta a csütörtöki edzésen Győrik Csaba.
    
Az Olimpia Sportlövőközpontban szombaton a női légpuskával (Miskolczi) és a férfi légpisztollyal (Tátrai) kezdődnek a versenyek. Tobai-Sike és Egri vasárnap légpisztolyban mutatkoznak be, míg Sidi és Péni hétfőn légpuskában szerepel. Csonka Zsófia kedden versenyez sportpisztolyban Tobai-Sike Renátával együtt. Szerdán Tátrai szabadpisztolyban lép lőállásba, csütörtökön pedig Miskolczi a kisöbű sportpuska összetett versenyében lesz érdekelt. Jövő pénteken Sidi és Szabián Norbert a kisöbű szabadpuska fekvő versenyében indul, a jövő vasárnapi zárónapon pedig Sidi és Péni az összetett puskában versenyez.
    
Eddig hét arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyarok a nyári játékokon. Az első győzelmet 1912-ben Prokopp Sándor érte el a 300 m-es hadipuska számban, míg a legutóbbit Igaly Diána 12 éve Athénban a skeetesek között.

(Forrás és fotó: MTI)