Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a pontosztozkodással maradt a négyes második helyén egy ponttal lemaradva a két éve vb-negyeddöntős oroszoktól, illetve négy ponttal a törökök és öttel a szerbek előtt.

Hirdetés
Fotó: MTI/EPA/AP pool/Pavel Golovkin
Botka Endre (b) és az orosz Igor Szmolnyikov (k) a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziója 3. csoportjának negyedik fordulójában játszott Oroszország-Magyarország mérkőzésen

A magyar válogatott legközelebb november 12-én az év legfontosabb mérkőzésén Izlandot fogadja Európa-bajnoki pótselejtezőn a Puskás Arénában.

Ezután Szerbiát és Törökországot látjuk vendégül három, illetve hat nappal később a Nemzetek Ligája utolsó két fordulójában.


Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 4. forduló:
Oroszország-Magyarország 0-0
Moszkva, v.: Michael Oliver (angol)

Oroszország: Sunyin – Szmolnyikov, Szemjonov, Kudrjasov, Zsirkov (Karavajev, 67.) – Mirancsuk (Bakajev, 55.), Zobnyin, Ozdojev (Szobolev, 81.) – Ionov (Gazinszkij, 67.), Dzjuba, Kuzjajev (Mosztovoj, 55.)
Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Sigér, Gazdag (Nagy Á., a szünetben), Kalmár (Schäfer, 76.), Holender (Fiola, a szünetben) – Szalai Á. (Könyves, 83.), Nikolics (Varga K., 61.)

Korábban írtuk


Mindkét csapat kényelmes tempóban kezdte a mérkőzést. Amikor az oroszoknál volt a labda, ők támadóbb szellemben próbáltak futballozni, de a magyar védelem rendkívül stabil volt. A magyar csapat is vezetett néhány akciót, elsősorban a bal oldalon Holender révén, ám ezek egyikéből sem sikerült helyzetig jutni, csak néhány távoli, veszélytelen lövés jött össze.

A játékrész derekától a hazaiak kis mezőnyfölényt harcoltak ki, de a három magyar belső védő rendre jó ütemben lépett közbe, kiválóan futballoztak Orbánék. Teljesítményükről mindent elárul, hogy a szünetig egyetlen kapura lövése volt a csoportot veretlenül vezető riválisnak, de akkor sem találták el Dibusz kapuját.

A folytatásban viszont nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az oroszok, ennek nyomán először az 54. percben kellett nagyot védenie Dibusz Dénesnek egy megpattanó lövésnél, nem sokkal később pedig a keresztléc segítette ki a Fradi kapusát, ahonnan a vonal elé pattant a labda. Ebben a periódusban a magyar csapatnak nem maradt ereje támadásépítésre, viszont amikor húsz perc után kiszabadult a szorításból, akkor Nego próbálkozhatott közeli kapáslövéssel, de kísérletét blokkolták. Ezt leszámítva az orosz együttes irányított, azonban a vendégvédelem továbbra is állta a sarat, így az ígéretes akciók rendre elhaltak a magyar 16-osnál.

A hajrában ismét fokozódott a nyomás Dibusz Dénes kapuján, azonban a hátsó alakzat továbbra is jól állta a sarat, így a magyarok kihúzták kapott gól nélkül a találkozót, egy ponttal távoztak Moszkvából, amire legutóbb 1991-ben volt példa.

A magyar labdarúgó-válogatott tagjai elégedetten értékelték a csapat elmúlt egy hétben mutatott teljesítményét a szerdai esti Oroszország elleni döntetlent követően, a csapatkapitány Szalai Ádám pedig egyenesen kijelentette, hogy ilyen teljesítményre még nem volt képes az együttes, mióta ő a válogatott tagja.

„Az elmúlt hetek, sőt, mondhatom, hogy a koronaleállás utáni elmúlt negyven nap nagyon pozitív és sikeres volt a válogatott szempontjából” – nyilatkozta az M4 Sportnak a Mainz csatára, aki szerint a gárdának nem lehet más célja, mint hogy kijusson a jövő évi Európa-bajnokságra. Efelé – mint emlékeztetett rá – tett egy lépést múlt csütörtökön Bulgáriában (3-1), azt követően pedig két komoly Nemzetek Ligája-mérkőzésen is bizonyított, Szerbiában győzött (1-0), Moszkvában pedig 0-0-t ért el. – „Az elődöntőt megnyertük Bulgáriában, a B Ligában pedig ilyen ki-ki mérkőzéseket vívtunk. Amióta itt vagyok a válogatottnál, még nem volt erre példa. Nagyon büszke vagyok a csapatra.”

A 32 éves támadó úgy véli, a nemzeti együttesnél mostanában kiemelkedő a csapatszellem, bármilyen összeállításban lépnek pályára, mindenki küzd a válogatottért és egymásért, ez pedig az eredményeken is látszik. A sikerekben e mellett szerinte egyértelműen szerepe van a Marco Rossi szövetségi kapitány által játszatott felállásnak is, melyben Szalai szerint jól érzik magukat a futballisták, többek között jól megy a letámadás és a játék forgatása is.

Szalai Ádám azt is elmondta, csapatkapitányként az a legfontosabb feladata most, hogy úgy segítse, támogassa társait, hogy novemberben győztesen tudják megvívni az Izland elleni pótselejtezőt és újra átélhessék az Eb-szereplés élményét.

A Moszkvában a válogatott kapuját védő Dibusz Dénes szintén méltatta a csapatot és hangsúlyozta, hogy megérdemelték az egy pontot, még úgy is, hogy az oroszok a második félidőben nagy nyomást helyeztek a magyar védelemre.

„A második félidőben jóval jobban küszködtünk, de mindenki beletette a melót és azt gondolom, hogy hatalmas küzdeni akarásról tettünk tanúbizonyságot és ennek volt eredménye, hogy meg tudtuk úszni kapott gól nélkül, és ponttal tudunk távozni Oroszországból” – mondta a tízszeres válogatott hálóőr, aki a Lipcsébe korábban visszatérő Gulácsi Péter helyét vette át a kapuban.

Szalai Attila, aki a gárda elmúlt egy hétben játszott mindhárom mérkőzésén szerepelt, úgy vélekedett, minden találkozó kemény volt, de a szerdai volt a legnehezebb, mert többeknek már két meccsel a lábukban kellett pályára lépniük, az oroszok pedig nagyon keményen letámadták őket, folyamatosan játszották meg a széleket, sokszor próbálkoztak előreívelésekkel is, így társaival együtt nagyot kellett küzdeniük.

„Nagyon boldog és büszke vagyunk. Elindult egy úton a válogatott, és azt gondolom, hogy jó úton járunk” – nyilatkozta a Cipruson szereplő belső védő.

A magyar válogatott négy forduló után az éllovas oroszoktól egy ponttal lemaradva, hét ponttal a második helyen áll a Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában, melynek záró két körében Szerbiát és Törökországot fogadja majd novemberben 15-én és 18-án. Előtte, november 12-én pedig Izlandot látja vendégül a csapat a Puskás Arénában, ahol az Európa-bajnoki szereplés kiharcolása lesz a tét.