Ezüstérmet nyert a magyar férfi kardválogatott a lipcsei vívó-világbajnokságon.

Fotók: MTI, archív, szerk.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat könnyed, 45-13-as győzelemmel kezdett hétfőn a guatemalaiak ellen, majd szorosabb mérkőzéseken jutott el a döntőig: előbb 45-43-ra verte a fehéroroszokat, aztán 45-42-re az irániakat, az elődöntőben pedig 34-40-ről fordítva 45-44-re az olaszokat.
    
A fináléban a dél-koreaiakkal csaptak össze a magyarok, de a kilenc asszóból csak egyet sikerült megnyerniük, így az ázsiaiak magabiztosan, 45-22-re nyertek.
    
Szatmári, az egyéni verseny győztese az első asszóban 5-1-re kikapott Oh Szang Uktól, de ekkor még a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi tudott javítani azzal, hogy 9-3-ra verte Gu Bon Gilt. A harmadik párban Gémesit 7-2-re verte Kim Jung Hvan, s a folytatásban is mindegyik párharcot a gyorsabb és határozottabb dél-koreaiak nyerték. Ahogy nőtt a különbség, a magyarok egyre inkább elbizonytalanodtak, nem sikerültek a védéseik és a támadások sem voltak dinamikusak.
    
A döntőben Szilágyi ugyanannyi tust adott, mint amennyit kapott, Szatmári és Gémesi mínusz tízes, a harmadik körre utóbbi helyére beálló Decsi mínusz hármas találataránnyal zárt.
    
„Úgy éreztem, hogy egész nap döcögött a szekér. Akadtak mindannyiunknak jó asszói, de valahogy küszködtünk már a döntőig is, amit aztán a koreaiak kíméletlenül kihasználtak” – összegzett a magyar szövetség honlapján Szilágyi.
    
Decsi András, a férfi kardválogatott vezetőedzője azzal kezdte értékelését, hogy mindig nehéz egy elveszített, „pláne egy így elveszített” döntő után nyilatkozni, ugyanakkor hozzátette: „Az, hogy egy ilyen küzdelmes napon, ilyen szoros meccsek után világbajnoki ezüstérmesek lettünk, feltétlenül nagy sikernek mondható, és bizonyítja, hogy van tartása ennek a csapatnak.”
    
A szakvezető úgy vélekedett, hogy mindenki nagyon akart, nagyon küzdött, és ez elég volt három szoros és izgalmas győzelemhez, a döntőbe jutáshoz. 
    
„Egy jól sikerült szezon után a világranglista élmezőnyébe kerültek vívóink, majd az Európa-, illetve világbajnokságon négy érmet nyertünk, és helyezéseket szereztünk. Azt gondolom, hogy minderre büszkék lehetünk, és azt is gondolom, hogy még nem értünk az utunk végére” – olvasható a hunfencing.hu oldalon. 
    
A kardválogatott egy éve is ezüstérmes volt. A riói világbajnokságon, amelyen a nyári olimpia programjából kimaradt két számban – férfi kard mellett női tőr csapatban – rendeztek versenyt, az oroszoktól kapott ki a döntőben az együttes. Akkor Szilágyi, Szatmári és Decsi mellett Iliász Nikolász jutott szerephez.
    
Bő egy hónapja viszont már a mostani összeállításban lett harmadik az együttes a grúziai Európa-bajnokságon, Tbilisziben. 
    
A kardozók a magyar küldöttség harmadik érmét szerezték Lipcsében azután, hogy Szatmári pénteken győzött egyéniben, majd szombaton a párbajtőröző Rédli András harmadik lett.

MTI