A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége Fábián László sportigazgatót választotta a riói játékokra utazó magyar csapat vezetőjévé.

„Az olimpiai bajnok Fábián László már többszörösen letette névjegyét sportolóként és sportvezetőként egyaránt. Az elmúlt években szoros, jó kapcsolatot épített ki a sportági szakszövetségekkel, a MOB sportigazgatójaként is bizonyította szakmai hozzáértését. Biztos vagyok benne, hogy jól tudja majd vezetni Rióban a magyar olimpiai csapatot” – mondta Borkai Zsolt elnök.
    
A MOB honlapja emlékeztet rá, hogy a többszörös világ- és Európa-bajnok volt öttusázó már bizonyított csapatvezetőként multisporteseményen, mégpedig a tavalyi, bakui I. Európa Játékok alkalmával, ahol 20 sportágban összesen 196 magyar sportoló állt rajthoz.
    
Az elnökség a keddi ülésen tárgyalta és jóváhagyta a 2016-os költségvetést – melynek főösszege 14 milliárd 561 720 forint -, és azt a közgyűlésnek elfogadásra javasolta. 
    
A MOB vezető testülete elfogadta a Kiemelt Edző Program (KEP) negyedik periódusának személyi összetételét, amely február 1-jétől 2017. január 31-ig lesz hatályos. Ebben a szakaszban 181-en vesznek részt. A KEP-be kerülő sportszakemberek személyére és díjazására a sportszövetségek tettek – elnökségi döntéssel alátámasztott – javaslatot a program szabályainak figyelembevételével.
    
A MOB elnöksége 2013-ban hozta létre a programot a MOB által kiemelt sportágak 2013. évi sportfejlesztési elképzeléseinek támogatásáról, továbbá a 2014-től 2020-ig tartó időszakra vonatkozó sportágfejlesztési igények bemutatásáról szóló kormányhatározattal biztosított forrásból, az érintett sportszövetségekkel és sportszervezetekkel együttműködésben. 
    
Az elnökség utánpótlás-nevelési – Sport XXI. programot – és különféle tagozati – szabadidősportot, nem olimpiai sportágakat érintő – támogatásokról, valamint Gerevich-ösztöndíjakról is döntött. 
    
Az elnök zárásként felhívta a figyelmet a február 2-ai MOB-közgyűlésre, melyen többek között beszámoló hangzik majd el a riói felkészülésről és esküt tesz a II. téli ifjúsági olimpiára utazó magyar csapat.

(MTI)