Hirdetés

Az első női tenisz csapatbajnokságot 1963-ban a londoni Queen’s Clubban rendezték, ahol 16 ország – köztük Magyarország – vett részt. Az első Federation-kupa győztese az amerikai válogatott lett, amely Ausztráliát győzte le a döntőben. Az évente megrendezett versenyre egyre több nemzet szeretett volna benevezni, ezért 1976-ban bevezették a kvalifikációt, így a résztvevők száma már 36-ra bővült. 1992-ben területi selejtezőcsoportokat hoztak létre, majd a lebonyolítást 1995-ben gyökeresen átszervezték, amivel a torna új elnevezést (Fed-kupa) kapott. 2016-ban ismét újítottak a lebonyolításon, és 2017-ben 95, 2019-ben pedig már 108 nemzeti csapat vett részt a tornán.

2020-tól ismét gyökeresen átalakul a torna. A világcsoport fináléját nem kettő, hanem 12 nemzet csapata vívja, egy helyszínen. A másik fontos változás, hogy a döntőt nem a teniszszezon végén, novemberben rendezik, hanem áprilisban, a salakos szezon elején, így a játékosok nagy valószínűséggel a legjobb formájukban érkeznek Budapestre. További újítás, hogy a Fed-kupa sorsa nem egy hétvége alatt dől el, hanem egy keddtől vasárnapig tartó versenyhéten. Míg a csapatoknak korábban három mérkőzést (három egyéni vagy két egyéni és egy páros) kellett megnyerniük, az új kiírásban csak két mérkőzés (két egyéni vagy egy egyéni és egy páros) szükséges a győzelemhez. Számunkra a legfontosabb változás a döntő helyszínével kapcsolatos: három egymást követő évben (2020, 2021, 2022) Magyarország lesz a házigazdája a Fed-kupa döntőnek, így a magyar válogatott a rendezés jogán 2022-ig részt vehet a küzdelmekben. 

A magyar válogatott már kezdetektől résztvevője a Fed-kupának. 1963-ban a Körmöczy Zsuzsa, Broszmann Zsófia, Bardóczy Klára összetételű csapat a negyeddöntőig jutott. Legközelebb 1985-ben sikerült ugyanez a bravúr a Temesvári Andreával és Bartos Csillával felálló magyar csapatnak. A magyar női teniszválogatott 44 alkalommal indult a versenysorozaton és tizenkétszer jutott a világcsoportba. A legtöbb győzelem Mandula Petra nevéhez fűződik, aki 36 mérkőzéséből 28-at nyert meg. A magyar csapat 2003 óta az Európa/Afrika zóna I. csoportjában szerepel. 2018-ban a Stollár Fanny, Gálfi Dalma, Bondár Anna, Jani Réka Luca összetételű csapat a Világcsoportba kerülésért játszhatott, azonban a Johanna Kontával felálló, jóval erősebb brit csapatot nem sikerült legyőzni. 2019-ben a Gálfi Dalma, Bondár Anna, Jani Réka Luca, Nagy Adrienn összeállítású csapat a 3. helyet szerezte meg az Európa/Afrika zóna I. csoportjában, így lemaradt a Világcsoportért való rájátszásról. A Fed-kupa legeredményesebb nemzete az Amerikai Egyesült Államok, amely 29 alkalommal került döntőbe, ebből 18-szor meg is nyerték a kupát. Ausztrália 17 döntővel és 7 végső győzelemmel a második, míg a harmadik legeredményesebb a cseh válogatott, amely 10 győzelemmel és 1 döntővel rendelkezik. 

Az április 14-től április 19-éig tartó döntő helyszíne a Papp László Sportaréna lesz. A csoportmérkőzések április 17-éig tartanak, amelyet az április 18-ai két elődöntő és az április 19-ei döntő követ. A csapatok négy hármas csoportban vívhatják ki az elődöntőbe jutást, a magyar válogatott a franciákkal és az oroszokkal került egy csoportba. Az elődöntőbe jutáshoz a magyar lányoknak a csoport élén kellene végezniük, amely a Fed-kupa történetében a legeredményesebb szereplésünk lenne. 

A háromszoros győztes és háromszoros döntős francia csapat már az első, 1963-as versenyen is játszott, és egyike annak a négy nemzetnek, amely minden tornán részt vett. A torna első tíz éve alatt mindig eljutottak a negyeddöntőbe, ennek ellenére csak 1997-ben sikerült először megnyerniük a Fed-kupát. A második győzelmük (2003) a francia női tenisz eddigi egyetlen világelsőjéhez, Amelie Mauresmóhoz fűződik, aki két döntőig (2004, 2005) is elvezette a csapatot. Tavaly Babos Tímea páros partnerével, a Kristina Mladenoviccsal is felálló franciák óriási csatában győzték le az ausztrálokat, így címvédőként érkeznek Budapestre. A francia csapat tagjai várhatóan: Alizé Cornet, Stéphanie Foretz Gacon, Caroline Garcia, Kristina Mladenovic, Pauline Parmentier, Virginie Razzano, Aravane Rezaï.

A négyszeres győztes, hétszeres döntős Oroszország először – még Szovjetunióként – 1968-ban vett részt a Fed-kupán. A Marija Sarapova, Gyinara Szafina és Szvetlana Kuznyecova vezérletével felálló orosz válogatott 2004-ben, 2005-ben, 2007-ben és 2008-ban nyerte meg a Fed-kupát. A 2010-es évek elején háromszor is döntőbe jutottak (2011, 2013, 2015), majd a 2016-ban meglepetésre kiestek a Világcsoportból. Az orosz csapat tagjai: Darija Kaszatkina, Anasztaszja Pavljucsenkova, Margarita Gaszparjan, Anasztaszja Potapova, Natalja Vihljanceva.


Menetrend

Április 14.
Csehország–Svájc
USA–Szlovákia

Április 15.
Ausztrália–Belgium
Franciaország–Magyarország

Április 16.
Csehország–Németország
Oroszország–Magyarország
Fehéroroszország–Belgium
USA–Spanyolország

Április 17.
Ausztrália–Fehéroroszország
Franciaország–Oroszország
Németország–Svájc
Spanyolország–Szlovákia

Április 18.
Elődöntők

Április 19.
Döntő

korábban írtuk