Márton Gábor vezetőedző együttese mostani sikerével egyetlen párharc megnyerésére van attól, hogy 2012 és 2018 után története során harmadszor is csoportkörbe jusson a második számú európai kupasorozatban.

Hirdetés

A selejtező utolsó körében a belga Standard Liége vendége lesz jövő csütörtökön a Fehérvár, újabb továbbjutás esetén pedig először fordulna elő, hogy két magyar együttes is főtáblán szerepelne valamelyik nemzetközi klubsorozatban, mivel a Ferencváros a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában már mindenképpen csoportkörös lesz.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A győztes Fehérvár játékosai ünnepelnek a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének 3. fordulójában játszott MOL Fehérvár FC–Reims mérkőzés végén a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó stadionban

Európa-liga, selejtező, 3. forduló:
MOL Fehérvár FC-Stade de Reims (francia) 0-0 – 11-esekkel: 4-1
MOL Aréna Sóstó, zárt kapuk mögött, v.: Jug (szlovén)
piros lap: Foket (115.)

MOL Fehérvár FC: Kovácsik – Musliu, Stopira, Fiola – Bolla, Nego, Houri, Nikolov, Hangya – Petrjak (Hodzic, 76.), Zivzivadze (Evandro, 68.)

Stade de Reims: Rajkovic – Foket, Faes, Abdelhamid, Konan – Berisha (Toure, 79.), Munetsi, Chavalerin – Zeneli (Sierhuis, 63.), Dia, Kutesa (Donisz, 69.)


Szokatlan felállásban, három belső védővel kezdte a mérkőzést a Fehérvár, amely szurkolócsoportjai támogatását is élvezhette, a drukkerek a stadionon kívülről, de bent is jól hallhatóan buzdították kedvenceiket. Az első negyedórában csendesen csordogált a mérkőzés, az esélyesebbnek tűnő Reims nem esett neki a hazai gárdának. A folytatásban felpörögtek a fehérváriak, jöttek a helyzetek is, csak a gól hiányzott, miközben a franciák tulajdonképpen helyzet nélkül hozták le az első félidőt.

Fordulást követően átvette a kezdeményezést a Reims, mégis a fehérvári Nego lábában volt a vezető gól, de elrontotta a ziccerét. Később visszaesett az iram, kiegyenlítetté vált a játék, érezhető volt, hogy egy találat eldöntheti a meccset. Mivel a rendes játékidőben nem zördült meg egyik háló sem, jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Korábban írtuk

A ráadás első félidejében sem jutottak dűlőre a felek, bár a vendégek El Bilal Toure helyzeténél közel álltak a vezetés megszerzéséhez. Az ivószünetet követően inkább a Reims akarata érvényesült, ám aztán a vendégcsapat öt perccel a vége előtt megfogyatkozott – Thomas Foket kapta meg második sárga lapját –, de gól nem született a hosszabbításban sem.

Így következtek a 11-esek, Kovácsik Ádám pedig kettőt is megfogott, míg csapattársai egyszer sem hibáztak, így a Fehérvár jutott tovább.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Márton Gábor vezetőedző úgy vélte, meglepték a franciákat az új felállással, de nem sikerült teljesen a maguk javára fordítani ezt a mérkőzés során.

„A Vidi története során még nem veszített tizenegyespárbajt, örülök, hogy ez velem sem tört meg” – fogalmazott a tréner hozzátéve, hogy a következő fordulóban ennél azért több kell majd csapatától, főleg az előrejátékban.

Kérdésre elmondta, nem játszottak hosszabbításra és tizenegyesekre, inkább úgy érezte, hogy a végére mindkét csapat elfáradt, így a kapott gól elkerülése vált fontosabbá.

Kollégája, David Guion azt mondta, hiányzott náluk a kezdeményezőkészség és a minőség, kevés gólhelyzetük volt és túl keveset tettek a gólért. Kérdésre válaszolva kijelentette, nem lepte meg a Vidi ötös védőfala, inkább a fehérvári védelem stabilitása okozott meglepetést