Fotó: MTI/Komka Péter
Hirdetés

Hazánkban is tombol a koronavírus, a kutatók magasra emelkedő járványgörbét jósolnak január 1-ig. A szakemberek előrejelzései szerint itthon decemberben tetőzhet a járvány második hulláma. Orbán Viktor miniszterelnök a pandémia kedvezőtlen alakulása miatt október közepén arra kért mindenkit, hogy ne tervezzen külföldi utazást a síszezonban sem, a felszólításnak azonban most már egész biztos, hogy nem lesz nehéz eleget tenni, azóta ugyanis olyan korlátozásokat és szabályokat vezettek be több európai országban, hogy a turisztikai célú utazás rendkívül nehézkessé, egyes helyekre pedig lehetetlenné vált. 

Magyarországon november 10-én harminc napra szóló, szükség esetén meghosszabbítható új korlátozó intézkedéseket hoztak. Ezek alapján szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, a szabadidős létesítményeket azonban zárva kell tartani. Felmerül a kérdés: vajon hogyan kell értelmezni ezeket az előírásokat a sí-és korcsolyapályák esetében. Válaszolni azonban nem egyszerű, egyelőre az érintett létesítmények vezetői számára sem világos, mire kell készülniük a közeljövőben.  

Az biztos, hogy a környező országok síparadicsomait ebben a szezonban a belföldi turizmus tarthatja majd életben. A szállodák, éttermek ugyan zárva, ennek ellenére Ausztriában múlt héten megkezdődött a szezon, bizonyos egészségügyi szabályok és a sílift használatának tilalma mellett egyelőre látogathatók a síterepek. Az osztrák gazdaság meghatározó szegmense a téli síturizmus, ráadásul a síparadicsomok milliókat fektettek a vírusbiztos sportolás feltételeinek megteremtésébe, így a bécsi kormány igyekszik elkerülni a teljes lezárást. Az Osztrák Gazdaságkutató Intézet szerint, ha az idény elbukik, az másfél százalékkal csökkentené Ausztria éves GDP-jét.

Azoknak a magyaroknak, akik külföldre terveztek utazást, egyelőre úgy tűnik, hogy itthon kell vigasztalódnia. Egyesek szerint a nagyméretű külföldi sípályákhoz szokottak nem fogják felkeresni a kisebb kapacitású hazai terepeket, ám ez elmúlt napokban bevezetett szigorú korlátozások tükrében már egyáltalán nem biztos. A hazai sípályák akár még profitálhatnának is a helyzetből, hiszen forgalmuk a külföldi síutak meghiúsulásával várhatóan megugrik, a körülményekhez való alkalmazkodás azonban plusz költségeket ró a fenntartókra, ráadásul a szállodák november 10-től nem fogadhatnak turistákat, így a vendégek országhatáron belül is maximum egynapos síutakat szervezhetnek, este 8-ra pedig mindenkinek haza kell érnie. Persze az az elmúlt években csak ritkán fordult elő, hogy már novemberben síelni lehetett Magyarországon. Az időjárás valószínűleg idén sem teszi ezt lehetővé, a decemberi nyitásig pedig még sok minden változhat. 

Korábban írtuk

A sípályákhoz hasonlóan bizonytalan a korcsolyapályák nyitása is. Bár az idén 150. születésnapját ünneplő Városligeti Műjégpálya vezetősége szeptember végén a tó leengedésével és a meder kitakarításával megkezdte a felkészülést a 2020/2021-es szezonra, november 9-én közleményben tudatták, hogy a miniszterelnök bejelentését követően bizonytalan időre elhalasztják az idei rajtot.

„Amint a járványügyi helyzet és a jogszabályi előírások lehetővé teszik, pontosabb tájékoztatást adunk a nyitás várható időpontjáról. Addig is arra kérünk mindenkit, hogy a járványügyi előírásokat tartsa be, mert közös érdekünk, hogy 30 nap múlva enyhíthessenek a szabályokon” – írták honlapjukon. 

A március óta tartó járvány során több profi jégkorongcsapat által is használt csarnokot zártak be, miután számos játékosokról és alkalmazottakról kiderült, hogy fertőzött. Az egyik ilyen szerencsétlenül járt létesítmény a civilek által is használt Várpalotai Jégpálya volt, amit október 23-án sikerült újra megnyitni – persze módosított házirenddel. Eszerint a melegedőbe való belépés után kézfertőtlenítőt kell használni, a helyiségben a maszk használata kötelező, a pálya területén pedig egyidejűleg maximum száz fő tartózkodhat. 

A Veszprém megyei település közkedvelt pályájának esete példaként szolgálhat az ország többi hasonló létesítményének; ha meg is nyitnak, egész biztos, hogy csak hasonló szabályok betartásával lehet majd igénybe venni őket. Az évről évre növekvő számú és népszerűségű szabadtéri, városi jégpályák esetében ugyanakkor nehéz lenne követni, hogy a látogatók eleget tesznek-e az előírásoknak, így valószínűleg idén a karácsonyi vásárok mellett ezekről is le kell mondanunk.