Fotó: MTI/Balázs Attila, illusztráció

Nem igazak azok a sajtóhírek, amelyek szerint a Duna Arénában nincsen fűtés. Egyes sajtótermékek szándékosan vagy tévedésből félremagyarázták Fürjes Balázs kormánybiztos InfoRádiónak adott interjúját.

A kormánybiztos nyilatkozatában világosan és egyértelműen arról beszélt, hogy a jelenleg is zajló, nyári vizes világbajnokság idejére a Duna Aréna alapépületéhez épített, majd a verseny után lebontásra kerülő ideiglenes részekben nincsen fűtés – áll a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja közleményében. Az ideiglenes részek lebontása után megmaradó alapépületben, a hosszú távú fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében, több különböző rendszer együttesen biztosítja a létesítmény fűtését.

A Duna Aréna alapépületében több különböző fűtési igény jelentkezik. Fűteni kell az létesítményt, a zuhanyzók, mosdók meleg vizét, a légkezelők által befújt friss levegőt és a medencék vizét is. A medencék vizét feltöltéskor fel kell fűteni, üzem közben pedig már csak tartani kell a hőmérsékletét. Az épület fűtését nagyrészt padlófűtés biztosítja, ez kiegészül a medencetérben légfűtéssel, az iroda és egyéb kiemelt funkciójú terekben fan-coilos a fűtés, és vannak olyan helyiségek, ahol radiátorokkal fűtenek.

Biztonsági okokból a távfűtési rendszert a maximális egyidejű teljesítményre méretezték, hogyha bármilyen okból az egyéb hőforrások közül bármelyik kiesne, akkor is biztosítható legyen az épület teljes fűtése.

Megújuló energia a Duna Arénában

A Duna Aréna fűtéséhez és hűtéséhez termálvízből nyert hőenergiát is felhasználnak. A Dagály Strandfürdő termálmedencéiből a nap végén leengedett, körülbelül 30 fokos elhasznált víz egy részét, valamint az új Aréna vízforgató rendszerén keresztül elfolyó vizet, egy 900 m3-es tárolóba vezetik. Innen bekerül egy hőszivattyúval hűtött hőcserélő berendezésbe. A meleg víz lehűtésével kinyert hőenergiát a többi között az épület fűtésére, az új medencék vizének hőmérsékleten tartására, valamint a zuhanyzók, mosdók meleg vizének előállítására használják fel. A műszaki megoldással a Duna Aréna épületfűtéséhez szükséges energia több mint egyharmada oldható meg megújuló energiával.

Nyáron, az épület hűtéséhez is használnak majd megújuló energiát, ami jelentős elektromos energia megtakarítást eredményez. A Legacy (alapépület) nyári hűtéshez felhasznált energia 60 százaléka származik majd a megújuló energiából, ami nagyban hozzájárul az olcsóbb és környezetbarát üzemeltetéshez. 

A jelenlegi számítások szerint a megújuló energia felhasználásával jóval gazdaságosabban lehet majd üzemeltetni az új Arénát, mint egy hasonló nagyságú hagyományos uszodát.

Forrás: Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja