Fotó: MTI/Faludi Imre, illusztráció

A klub hármas jelszavának (erkölcs, erő, egyetértés) szellemében az FTC keretein belül létrehozza állandó bizottságként a Fradi Fair Play Bizottságot.

E bizottság alapszabályában is rögzített célja, hogy felhívja a figyelmet a fair play és a Fradizmus szellemiségének folyamatos szem előtt tartására és az általa képviselt értékek hangsúlyozására, különös tekintettel az erkölcsi szabályok betartására, az ellenfél tiszteletére, valamint az erőszak és a doppingmentes sportra. A bizottság célja, hogy felfedezze és elismerje az FTC azon tagjait, szimpatizánsait, akik munkásságukkal, életvitelükkel, cselekedeteikkel példaképként szolgálhatnak a közösség, a magyar emberek számára.

Az FTC évek óta nagy hangsúlyt fektet a sportszerű magatartás eszméjének népszerűsítésére – nyilatkozta Kubatov Gábor, az FTC elnöke. –  A fair play a sport egyik legnemesebb tényezője. A Fradiban minden versenyző, szakember számára elsődleges az ellenfél megbecsülése, a szabályok tiszteletben tartása. Minden évben szervezünk oktatást, előadásokat tartunk a fair playről. A Fradi Fair Play Bizottság megalapításával, a díjak, oklevelek odaítélésével újabb lépést kívánunk tenni a sportszerűség eszméjének terjesztésében, megőrzésében. Nagyszerű érzés, hogy ebben a szándékunkban remek partnerre találtunk a MOB Fair Play Bizottságában, amelynek köszönjük az együttműködést. A 9 tagú bizottság két-két kategóriában ítélheti oda a Fradi Fair Play díjakat és okleveleket. Az Igazi Zöld-Fehér Hős díj kategóriában a Fair Play Cselekedet fair play díja adható bármely zöld-fehér szurkoló, sportoló, sportvezető vagy FTC-munkavállaló részére. A Sport szolgálata oklevél adható jelenlegi Fradi sportoló, sportvezető, edző részére, míg az Életmű Fair Play díj adható korábbi Fradi sportoló, sportvezető, edző részére. A Fradi Szív kategóriában Nemes cselekedet oklevelek adhatóak olyan magánszemélyek részére, akik  a klub számára fontos társadalmi ügyben nem anyagi módon támogatták az FTC törekvéseit.

Őszintén örülök annak, hogy a Fradi, elsőként a nagy magyar sportegyesületek közül, megalakította a saját Fair Play Bizottságát – nyilatkozta dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi és a Magyar Fair Play Bizottság elnöke. – Mindenekelőtt elismerésem, és köszönetem érte a klubnak, illetve vezetőinek. Az FTC évek óta külön figyelmet szentel a Fair Play-nek, többször volt szerencsém az itt edző gyerekekkel találkozni, és előadást tartani nekik. Egy ilyen nagy múltú egyesületnek számtalan Fair Play szellemiségű sportolója volt, van és biztos vagyok benne, hogy lesz is. A Fradi Fair Play Bizottsága nagyon fontos feladatot vállal magára, a klubban sportoló közel háromezer fiatalnak kell bemutatnia Fair Play eszmeiségét, a követendő példákat. Ők a mi jövőnk, úgy a pályákon, mint a hétköznapi életben. Napjainkban különösen fontos, hogy a korrekt, egymásra odafigyelő, és egymást segítő, tisztelő viselkedés megmaradjon, ne vesszen el. A bizottságnak elhivatottságot és kitartást kívánok! Nagyon bízom benne, hogy a Fradi példáját más klubok is követni fogják a közeljövőben.

fradi.hu