Fucsovics Márton bejutott a negyeddöntőbe szerdán a dubaji 2,9 millió dollár (812 millió forint) összdíjazású keménypályás férfi tenisztornán.

Fotó: MTI, archív

A világranglistán karriercsúccsal 35. magyar játékos második mérkőzésén a német Jan-Lennard Struff-fal találkozott, aki az első fordulóban meglepetésre a hetedik helyen kiemelt kanadai Milos Raonicot búcsúztatta. Eddigi egyetlen meccsüket az 54. helyen álló Struff nyerte a 2014-es heilbronni challenger-torna döntőjében.

Második mérkőzésükön a 27 éves magyar sima adogatójátékokkal kezdett, aztán kihasználta harmadik bréklabáját, és 4:2-re elhúzott. A folytatásban magabiztosan tartotta előnyét, majd – a 28 éves Struff első bréklabdáját hárítva – kiszerválta a 43 perces szettet.

A második felvonásban a nyíregyházi teniszező kétszer is elvette a német adogatását, 4:0-ra meglépett. Innen már nem volt visszaút a bréklabdáig sem jutó Struff számára, aki még kétszer hozta ugyan a szerváját, de 1 óra 15 perc elteltével Fucsovics lezárta a mérkőzést.

„Újra győztem Dubajban, ez már negyeddöntő és csütörtökön a centerpálya következik” – utalt arra Facebook-bejegyzésében, hogy szerdán a hármas pálya jutott neki. „Nem volt annyira könnyű a Struff elleni meccs, mint az eredményből gondolhatná bárki. Sikerült maradéktalanul megvalósítani a taktikát, tudtam, hogy a meccs kulcsa az lesz, hogy jól ritörnözzek, minél több adogatását visszaadjam. Az alapvonalról nagyon stabilan játszottam, és a fontos pillanatokban ki tudtam használni a lehetőségeimet” – elemezte a mérkőzést, majd megköszönte a szép számban kilátogató magyar szurkolók buzdítását.

Fucsovicsra a nyolc között a 20-szoros Grand Slam-bajnok Roger Federer vagy a spanyol Fernando Verdasco vár.

Eredmények:
nyolcaddöntő: 
————-
Fucsovics Márton – Jan-Lennard Struff (német) 6:4, 6:2
Hurkacz (lengyel)-Nisikori (japán, 1.) 7:5, 5:7, 6:2
Berankis (litván)-Kudla (amerikai) 6:4, 6:1

Federer lesz Fucsovics ellenfele a negyeddöntőben

Roger Federer lesz Fucsovics Márton ellenfele a dubaji 2,9 millió dollár (812 millió forint) összdíjazású keménypályás férfi tenisztorna negyeddöntőjében, miután a második helyen kiemelt svájci szerdán három szettben jobbnak bizonyult a spanyol Fernando Verdascónál.

A nyolcaddöntőben Federer 28 perc alatt nagyon könnyed játékkal hozta az első szettet. A folytatásban azonban játéka szétesett, sok hibát vétett, így Verdasco 3-0-s előnyről különösebb erőlködés nélkül egyenlítette ki játszmahátrányát. A döntő szettben kiegyenlítődött a küzdelem, a svájci azonban 4:3-as előnyét követően brékelt, majd a nullára megnyert szervagémjével lezárta az 1 óra 34 percig tartó összecsapást.

Fucsovics (a világranglista 35. helyezettje) eddig egyszer találkozott a korábbi világelsővel, Federer (7.) 2018-ban Australian Open későbbi győzteseként a nyolcaddöntőben három szettben (6:4, 7:6 (7-3), 6:2) nyert. A svájci klasszis a nyolcadik trófeájáért küzd Dubajban, míg karrierjének ez lenne a 100. ATP-tornagyőzelme.
 

Eredmények, nyolcaddöntő: 
Federer (svájci, 2.)-Verdasco (spanyol) 6:3, 3:6, 6:3
Cicipasz (görög, 5.)-Geraszimov (fehérorosz) 6:3, 6:1
Monfils (francia)-Bagdatisz (ciprusi) 6:3, 6:2
Baszilasvili (georgiai)-?Bautista (spanyol) 6:7 (2-7), 6:4, 6:3

korábban:
Fucsovics Márton – Jan-Lennard Struff (német) 6:4, 6:2
Hurkacz (lengyel)-Nisikori (japán, 1.) 7:5, 5:7, 6:2
Berankis (litván)-Kudla (amerikai) 6:4, 6:1