Fotó: MTI/Illyés Tibor
Hirdetés

A magyar válogatott vezére – aki 71. a világranglistán – eredetileg a pénteken Piros Zsomborral szemben alulmaradt Benjamin Bonzival (45.) csapott volna össze, de Sebastien Grosjean kapitány változtatott, és Adrian Mannarinónak (58.) szavazott bizalmat. A balkezes rivális eddig kétszer találkozott Fucsoviccsal, s 2018-ban Metzben és 2021-ben Stockholmban is a nyíregyházi játékos bizonyult jobbnak. Mannarino idei négy összecsapásából csak egyet tudott megnyerni.

Az MTK játékosa abban a tudatban lépett pályra a Multifunkcionális Sportcsarnokban – ahol ekkorra gyakorlatilag nem maradt szabad ülőhely -, hogy ha hozza a meccsét, akkor 3-1-gyel eldől a párharc. Ellene szólt ugyanakkor, hogy a hírek szerint hátsérüléssel küszködött, emiatt alig aludt és edzett az elmúlt napokban.

Mindebből nem sok látszott a mérkőzés elején, a 30 éves magyar elvette Mannarino második adogatógémjét, néhány maratoni labdamenettel később azonban visszaadta a bréket (3:3). Kiélezett küzdelemben jutottak el a rövidítésig, amely hallatlan izgalmakat hozott, a francia semmit „nem adott ingyen”: elérhetetlen labdákat ütött a pályára, s az első játszmalabdánál még hosszúra tette a labdát, de a másodiknál már ellőtte fonákkal a vonalat, Fucsovics pedig dühében összetörte a kispadnál az ütőjét.

A folytatásban az MTK teniszezője már kevésbé tűnt összeszedettnek, semmire elbukta a szerváját, a 34 éves ellenfél nemsokára sorozatban 19 (!) megnyert pontnál tartott. A dupla brék ledolgozása már túl nehéz feladatnak bizonyult a magyar éljátékos számára, aki 0:4-nél tehetetlenül széttárt karokkal mutatta lelkiállapotát. Mannarinónak minden bejött, egy ízben a lába között ütötte vissza a labdát, ennek ellenére Fucsovicsnak összejött a becsületgém. A vereséget azonban nem tudta elkerülni, és az 1 óra 42 perces meccs végén a vendégek ünnepelhettek.

Korábban írtuk

Fucsovics a sajtótájékoztatón közölte, a körülményekhez és az állapotához képest jól játszott.

„Brékelőnyöm volt, 5-4-re vezettem a tie-breakben, de Mannarino nagyon stabil volt. A labda és a pálya sem feküdt nekem igazán, nem jöttek ki a nagy ütéseim” – jelentette ki. Az MTI érdeklődésére a legjobb magyar elmondta, nem részletezi a fizikai problémáit, de keveset edzett, és hiányzott a megfelelő munkamennyiség.

„Az elvesztett első szett inkább mentálisan tört meg, mert közel voltam a megnyeréséhez. A problémáim ellenére mindenképpen játszani akartam, az nem is jött szóba, hogy más szerepeljen helyettem” – jelentette ki Fucsovics, aki a jövő héten Montpellier-ben versenyez majd.

A mindent eldöntő egyest az eredeti tervek szerint Piros Zsombor vívta volna Ugo Humbert-rel, ám mivel Piros lábsérüléssel küszködik, Nagy Zoltán kapitány Marozsán Fábiánt küldte pályára.

A selejtező győztese a döntő 16 csapatos csoportkörében folytathatja szereplését szeptemberben.