Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
A francia Kylian Mbappe ünnepel, miután megszerezte csapata harmadik gólját a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Franciaország-Lengyelország mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 4-én. MTI/EPA/Friedemann Vogel
Hirdetés

A franciák vb-n kilencedszer jutottak el legalább a negyeddöntőig. A nyolc között Didier Deschamps csapatára a vasárnap (ma) esti Anglia-Szenegál találkozó továbbjutója vár majd.

Már a kezdő sípszóval mérföldkőhöz érkezett Hugo Lloris: a hálóőr befogta az ugyancsak világbajnoki aranyérmes korábbi védőt, a 142 válogatott mérkőzéssel francia csúcstartó Lilian Thuramot, akinek fia, Marcus ott van a címvédő keretében és pályára is lépett.

Esélyeshez méltó felfogással kezdték a találkozót a franciák, döntően a lengyel térfélen zajlott a játék, Wojciech Szczesny védésekkel és jó ütemű kijövetellel nyújtott biztos hátteret a lengyel védekezéshez. Húsz perc telt el, mire Robert Lewandowski révén először veszélyeztetni tudott a lengyel válogatott, ezt követően valamelyest kiegyenlítettebbé vált a játék képe. Francia részről elöl leginkább Kylian Mbappé volt aktív a bal szélen, miközben hátul Llorisnak és a védőknek is be kellett mutatniuk nagy mentéseket, Raphaël Varane például a gólvonalról tisztázott egy alkalommal. A szünet előtt mégis Franciaország szerzett vezetést: az ausztrálok elleni csoportmeccsen duplázó Giroud harmadszor talált be ezen a vb-n, 52. válogatottbeli góljával pedig lehagyta a nemzeti csapat örökrangsorának élén Thierry Henry-t.

A második félidő is francia nyomással indult, sorra dolgozták ki a helyzeteket – Giroud sípszó után szerzett egy meg nem adott gólt is -, és ezúttal is a játékrész derekán sikerült kijönnie a nyomásból a lengyel együttesnek. Éppen egy lengyel támadás után tudta növelni előnyét Franciaország Mbappé szép lövésével. A kétgólos előny megnyugtatta a címvédőt, a ráadás perceiben pedig Mbappé villant ismét, a katari tornán ötödször volt eredményes, összesen pedig már kilencedik vb-gólját szerezte a 23 esztendős támadó. A hosszabbításban a Mexikó ellen büntetőt hibázó Lewandowski próbálkozhatott kétszer is a tizenegyespontról, másodikra pedig sikerült betalálnia a válogatottsági rekordját ünneplő Lloris kapujába.

A két együttes 17. alkalommal mérkőzött meg egymással, a franciák kilencedszer nyertek három lengyel siker és öt döntetlen mellett.

Korábban írtuk