Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Tamás Gergő, személyi edző

A mozgással kapcsolatos divathullám hatására az elmúlt években kicserélődött az edzőtermek közössége, leomlottak az előítéletek, a társadalom lassan, de belátta, hogy a konditerem nem az öntelt, szteroiddal telepumpált izomkolosszusok találkozópontja, hanem azoké, akik valamilyen életminőségbeli változást szeretnének elérni, mindezt pedig a sporttól várják.

Hirdetés

Tamás Gergő egy fővárosi edzőteremben dolgozik személyi edzőként, meglehetősen feszített tempóban: a hét minden napján reggel fél hétkor kezd, és este tízkor végez. Naponta tíz-tizenkét vendég fordul meg nála, ami azt jelenti, hogy majdnem minden órában tart egy edzést, a telítettség miatt az új jelentkezők közül nem is mindenkit tud elvállalni.

– A kezdőkkel először állapotfelmérést végzünk. Ha van valamilyen öröklött vagy szerzett betegség, amiről az illetőnek tudomása van, arról mindig orvosi igazolást kell hozni. Eltitkolni a problémát nem célszerű, terhelés hatására ugyanis sok minden kiderül: az állandó arcpír, a szédülés, a véreres szemek és a fejkörzés közbeni hirtelen és gyors pulzusemelkedés árulkodó jel lehet; ha valakinél ilyet észlelünk, azonnal szűrővizsgálatra küldjük – mondja Tamás.

Ha nincs probléma, jöhet az ellenőrzés gyakorlati része, hogy az edző lássa, milyen állapotban van a szervezet, az ízületek, mire kell majd nagyobb hangsúlyt helyezni.

– Ha mindezzel megvagyunk, akkor állítom össze a személyre szóló edzésprogramot – teszi hozzá a szakember.

A személyi edző szerint ennél a pontnál dől meg a több tízezer forintos online edzéstervek létjogosultsága, mivel azok döntő többsége úgy készül el, hogy az edző és tanítványa egyszer sem találkozik.

Tamáséknál egyébként sok az olyan vendég, aki egyfajta rehabilitáción vesz részt, vagyis orvosságként tekint a mozgásra: sérült élsportolók, műtéten átesettek, helytelen testtartásból eredő fájdalommal küszködők is szép számmal akadnak a páciensek között. A legtöbben azonban testsúlyváltozást szeretnének.

Hogy a fogyáshoz kinek mennyi időre van szüksége, az egyénfüggő, nincs ugyanis két egyforma szervezet, egy hónapnak azonban biztosan el kell telnie ahhoz, hogy a mérlegre állva vagy a centit magunk köré tekerve is érezzük, beindult a folyamat. Változások persze előbb is történnek, aki például a gyorsabb eredmény érdekében lemond az édességről, annál elvonási tünetek jelentkezhetnek, amelyek nagyjából két hét után kezdenek csillapodni.

Az sem mindegy, hogy melyik napszakban edz az ember. Ideális napközben, délelőtt 11 és délután 5 között mozogni. Ha csak reggel jut rá idő, akkor fontos, hogy ne éhgyomorra tegyük, ha pedig csak este, munka után alkalmas, akkor mindenképp relaxáljunk, máskülönben alvási zavarokkal kell megküzdenünk, mivel az idegrendszer nem képes nyugalmi állapotba kerülni.

Tamás Gergő szerint sajnos vannak szakmabeliek, akik hamar szeretnének meggazdagodni, ezért egyszerre három-négy kuncsafttal foglalkoznak. Ez azonban egyértelműen az edzés rovására megy, a vendég nem kap annyi figyelmet, mint amennyire szüksége lenne.

– Aki fizet azért, hogy személyi edző foglalkozzon vele, annak legyen elvárás, hogy abban az egy órában, amikor a teremben van, a tréner minden figyelme rá irányuljon – vallja a szakember.

A fitnesztermek csoportos óráin egész más a hangulat, mint ha személyi edzővel dolgozna az ember, nemcsak azért, mert a gyakorlatokat zenére kell végrehajtani, hanem mert gyakran 20-30-an vesznek részt rajtuk. Az egyes edzéstípusok mozgásvilágukat és intenzitásukat illetően is eltérnek, mindenki a saját céljához és állóképességéhez megfelelőt választhat, az órán pedig annyit teljesít, amennyihez kedve, illetve ereje van. A csoportos órák előnye, hogy jóval olcsóbb, mint ha személyi edzőhöz járnánk, a csapat pedig motivál, viszont az edző nem tud mindenkire külön figyelmet fordítani, éppen ezért inkább olyanoknak ajánlott, akik nem a nulláról indulnak.

– Akik jelentős súlyfölösleggel küszködnek, vagy soha életükben nem sportoltak, azoknak azt szoktuk javasolni, hogy sétával vagy úszással kezdjenek, ezek a mozgásformák ugyanis nem terhelik meg túlságosan az ízületeket. Ha már van egy kis állóképesség, lement egy-két kiló, jöhet a futópad, az ellipszistréner vagy az evezőgép, néhány hónap után pedig az intenzívebb csoportos órák – mondja Nagy Sarolta táncművész, Budapest egyik legmodernebb fitnesztermének mélyizmokat megmozgató deepwork-, illetve aerobikedzője. Óráit főként nők látogatják, a korosztály azonban változó, legidősebb vendége egy 75 éves hölgy, aki a steppadot ugyan biztonsági okokból kifolyólag nem használja, ám a gyakorlatokat ugyanúgy végrehajtja, mint a fiatalabbak.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Nagy Sarolta, edző

A csoportos órákkal kapcsolatban sokakban felmerül egyfajta bizalmatlanság, attól tartanak, hogy nem képesek ritmusra dolgozni, követni a gyakorlatsorokat, illetve tartani a tempót a többiekkel, de ezek alaptalan félelmek. Egyrészt a jelenlévők soha nem a másikkal vannak elfoglalva, ők is arra figyelnek, hogy a legjobb formájukat nyújtsák, másrészt mindenkinek szüksége van a tapasztalatra ahhoz, hogy rutinossá váljon, Nagy Saroltának például saját elmondása szerint fél év kellett, hogy megállás nélkül végig tudja csinálni az edzést. Azt mondja, a lényeg, hogy mindenki a saját tempójában hajtsa végre a feladatokat, akkor biztosan nem megy el a kedve.

– Stresszlevezetés, alakformálás – általában ez a két cél lebeg a vendégeim szeme előtt. Utóbbihoz azonban legalább heti három edzésre és diétára van szükség. Ez persze nem éhezést jelent, csupán az étrendet kell úgy összeállítani, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit beviszünk egy nap a szervezetünkbe – mondja az edző. Hozzáteszi, sajnos sokan irreális célokat tűznek ki maguk elé. Vannak, akik heti egy edzéstől várják a csodát, mások épp ellenkezőleg, túlzásba esnek, és napi két alkalomnál nem is adják lejjebb. Pedig az edzőteremben alapszabály a fokozatosság, mértékletesség.

– A diétával kapcsolatban sem szabad nem szabad fejjel a falnak menni, egyik napról a másikra mindent megvonni magunktól. Ha eddig hetente két tábla csokit ettél, mostantól egyél egyet, az ebédednek és a vacsorádnak pedig csak a felét fogyaszd el. Ezzel a technikával kellőképp eltelítődik a gyomor, így az ember nem sanyargatja magát, nem fog sóvárogni. Sokszor egy pohár víz is csodákra képes, ezért is fontos a megfelelő folyadékbevitel.

A csoportos órák a legtöbb fitneszteremben hatvan percen át tartanak, ám tévedés lenne azt gondolni, hogy a zsírégetés ez idő alatt történik. A test azután kezdi feldolgozni a tartalékot, hogy az idegrendszer nyugalmi állapotba került. Az órák egyébként egy tízperces bemelegítésből, negyven perc erősítésből és egy szintén tízperces nyújtásból, relaxálásból állnak – utóbbi azért fontos, hogy az ember évek múltán is képes legyen álló helyzetből megérinteni a cipője orrát, vagyis ne váljon merevvé az izomzata.

Nagy Sarolta 2013 óta edzősködik. Sosem volt kövér, de elmondása szerint mindig volt rajta néhány kiló súlyfölösleg, ami a táncban sokat számít. 16 évesen elhatározta, hogy rendszeresen sportolni fog, és tudatosan odafigyel arra, mit eszik, mit iszik. Sokan azt hiszik, tökéletes testalkata genetikai adottság, pedig erről szó sincs. Sok-sok kemény munka és lemondás van e csinos külső mögött. Azt mondja, szerinte a sportban a legnehezebb eljutni az edzőteremig. De annak, akiben tényleg megvan az elhatározás, és ez sikerül, nincs, ami elállja a sikerhez vezető út hátralévő részét.