Halász Bence bronzérmet nyert kalapácsvetésben a berlini atlétikai Európa-bajnokságon kedden.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A szombathelyiek junior világbajnok és U23-as Európa-bajnok versenyzője, aki a második legjobb eredménnyel (76,81 m) került fináléba, jól kezdett, 77,15 méterrel az első sorozat után a harmadik helyen állt a két favorit lengyel dobó mögött. A háromszoros világbajnok Pawel Fajdek ugyanis tiszteletet parancsoló 78,69-cel, az olimpiai bronzérmes Wojciech Nowicki pedig 77,19-cel indított. Rajtuk kívül még Nick Miller rendelkezett 80 méter fölötti – Halászénál jobb – idei eredménnyel, a brit atléta azonban a fináléban csak 73,16 méterig jutott.

A második körben Nowicki telibe találta a 80-as vonalat, és átvette a vezetést, Fajdek és Halász rontott. A harmadik sorozat után sem változott a dobogós sorrend, de az idei ranglistavezető (81,85 m) Nowicki tovább javított 80,12 méterrel. Halász Bence ebben a körben kilépett, ahogy Fajdek is.

Innentől a legjobb nyolc folytatta fordított sorrendben, azaz az élen álló dobott utoljára. A Dobó SE versenyzőjének dobása a hálót érte, 73,95 méternél landolt a 7,26 kilogrammos szer. Ötödikre sikerült 77,36 méterrel megerősítenie harmadik helyét. 

Közben mögötte sorozatról sorozatra lépdelt előre a 12-es döntő legidősebbje, a 42 éves Ivan Tyihon. Pars Krisztián korábbi nagy riválisa, akit doppingolás miatt három világversenyes érmétől is megfosztottak, 75,79-cel, idei legjobbjával hatodik lett. Halászra még kicsit ráijesztett a másik fehérorosz, Pavel Barejsa 77,02-vel. A magyar atléta utolsó dobására már bronzérmesként készülhetett, végül 77,36-tal szerezte meg 21 évesen első felnőtt világversenyes érmét. 

„Nem mondtam ki előtte, de reméltem, hogy a dobogó elérhető” – nyilatkozott Halász Bence. Hozzátette, verseny közben figyelte a többieket, kiben mennyi a potenciál, s leginkább a végül negyedik norvég Eivind Henriksentől tartott, aki kétszer is országos csúcsot dobott.

„Fontos volt az első dobás, onnan tudtam, hogy a nyolcban biztosan benne vagyok. Úgy éreztem, még több van bennem, de inkább legyek 77 méterrel érmes, mint 80-nal negyedik” – fogalmazott. A rontásokról elmondta, a jó első dobás után próbált kockáztatni, s mindenképpen javítani akart, ez végül ötödikre jött össze.

Halász Bence a harmadik hellyel biztosította helyét a szeptemberi világkupában, ahol kontinensenként és számonként két versenyző indulhat, de nemzetenként csak egy.