Kedden lesz 30 éve, hogy véget ért a szöuli olimpia, amelyen a magyarok 11 arany-, 6 ezüst- és 6 bronzéremmel történetük egyik legsikeresebb ötkarikás eseményét zárták.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A szöuli olimpián 159 nemzet képviseletében 8391 versenyző vett részt, a magyar csapat 187 fővel indult. Az öttusázó Fábián László – aki Martinek Jánossal és Mizsér Attilával csapatban az egyik aranyérmet szerezte – vívásban is szerepelt. Ha már öttusa, a hármas egyik tagja, Martinek egyéniben is az olimpiai mezőny legjobbjának bizonyult, pedig a trió másik két, rutinosabb tagja nála jóval esélyesebbnek számított.

Martinek mellett az úszó Darnyi Tamás, valamint a kajakozó Gyulay Zsolt tudott duplázni Szöulban, ahol a magyarok hat sportágban álltak fel a dobogó legfelső fokára.

Gyulay mellett a győztes kajaknégyesben Ábrahám Attila, Csipes Ferenc és Hódosi Sándor ült még, Darnyin kívül úszásban Szabó József, valamint Egerszegi Krisztina bizonyult a leggyorsabbnak. Utóbbi karrierje első kiugró felnőtt sikere előtt alig egy hónnappal ünnepelte a 14. születésnapját.

Tornában Borkai Zsolt, birkózásban Sike András, vívásban pedig a Bujdosó Imre, Csongrádi László, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence összeállításban pástra lépő kardcsapat szállította a magyar aranyérmet.

Az olimpiák történetében a magyar sport Helsinkiben szerepelt a legsikeresebben: 1952-ben a 16 aranyérem mellett 10 ezüstöt és 16 bronzot szereztek a magyar sportolók. Az eredményességet tekintve Szöult a helsinki szereplésen kívül csak Barcelona (1992) előzi meg, ahol 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzérem jutott a magyaroknak.

    A szöuli olimpia magyar aranyérmei:

    birkózás:

Sike András (kötöttfogás, 57 kg)

    kajak-kenu:

Gyulay Zsolt (K-1 500 m)

Ábrahám Attila, Csipes Ferenc, Gyulay Zsolt, Hódosi Sándor (K-4 1000 m)

    öttusa:

Martinek János (egyéni)

Fábián László, Martinek János, Mizsér Attila (csapat)

    torna:

Borkai Zsolt (lólengés)

    úszás:

Darnyi Tamás (200 m vegyes és 400 m vegyes)

Egerszegi Krisztina (200 m hát)

Szabó József (200 m mell)

    vívás:

Bujdosó Imre, Csongrádi László, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence (férfi kardcsapat)