A portugálok a cseheket és a törököket is legyőzték, így kényelmes helyzetben várják a szerda estét. A rivális Georgia számára – a párhuzamosan futó cseh-török összecsapás függvényében – a pontszerzés érhet csoport harmadik helyet, és egyben reményt a nyolcaddöntőre, siker pedig automatikusan 16 közé jutást.

Hirdetés

Ha a 39 éves Cristiano Ronaldo betalálna, akkor gyorsan átírná Luka Modric hétfői korrekordját: a horvátok legendája 38 évesen és 289 naposan szerzett gólt az olaszok ellen, amivel a legidősebb Eb-gólszerző lett. A portugálok sztárja 210. válogatott meccsére készül, míg a 41 esztendős Pepe a 140.-re. Rafael Leao sárga lapok miatt hiányozni fog.

A biztos csoportelsőség mellett a portugálok nagy gondja a pályák biztonsága, mert az Eb-n már több szurkoló is befutott a gyepre, hogy Ronaldóval fényképezkedhessen, és közülük többen oda is fértek a kiválósághoz, miközben a biztonságiak tehetetlenek voltak.

A két csapat egyszer találkozott egymással, még 2008-ban, akkor a portugálok 2-0-ra nyertek barátságos mérkőzésen.

Korábban írtuk

Akire nagyon kell figyelniük a portugáloknak, az Georgesz Mikautadze, ő szerezte az Eb-újonc georgiaiak mindkét gólját, ráadásul a csehek elleni pontszerzést ért. Viszont a portugálok öt eddigi góljából kettő öngól volt, a három másik találaton Bernardo Silva, Francisco Conceicao és Bruno Fernandes osztozott, azaz Ronaldo még nem villant, igaz, utóbbi játékostársával komoly gólhelyzetben „lövetett” gólt.

Mindkét alakulat számára nagyobb a tét a cseh-török párharcban. Két forduló után a törököknek 3, a cseheknek 1 pontjuk van, és még mindketten kieshetnek, de csoportmásodikak is lehetnek. Az egymás elleni ütközetekben sorozatban három győzelemnél járnak a törökök (2-1, 2-0, 2-0). A csehek legutóbb 2014. október 10-én tudtak győzni, akkor Európa-bajnoki selejtezőn 2-1-re.

A cseheknek komoly gondot okoz, hogy a vádlisérüléssel kezelt Patrik Schicket miként pótolják. A szombati, Georgia elleni 1-1 során Mojmir Chytil állt be a helyére. A biztos továbbjutáshoz nem elég döntetlenre játszania a gárdának.

A törököknek ugyan jó lenne az „iksz”, de Vincenzo Montella szövetségi kapitány a győzelem reményében küldi pályára csapatát. A jó kezdést (3-1 Georgia ellen) követően jött a portugálok elleni 0-3, így az olasz szakvezetőnek meg kell találnia a stabil pontokat az együttesében. Abdülkerim Bardakci sárga lapok miatt nem játszhat, míg Samet Akaydin és Irfan Can Kahveci sérüléssel bajlódik, az ő játékuk kérdéses. A 19 éves Arda Güler, a Real Madrid játékosa ugyan az első összecsapáson betalált, mégsem volt vele maradéktalanul elégedett Montella, így aztán a tehetség csak csere volt a portugálok ellen, de most minden bizonnyal újra kezdő lesz. A mérkőzést a romániai magyar Kovács István vezeti.

Mindkét találkozó szerdán 21 órakor kezdődik. A portugál-georgiai összecsapást Gelsenkirchenben, a cseh-török meccset pedig Hamburgban rendezik.