Fotó: Magyar Demokrata/Vermes Tibor

Október 20–28. között a budapesti Papp László Sportarénában rendezik meg a 2018-as birkózó világbajnokságot. 2005 és 2013 után immáron harmadszor lehetünk házigazdái a rendezvénynek. Az őszi viadal első hivatalos sajtótájékoztatóján Nenad Lalović, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke azt mondta, minden idők legjobb vébéjére számít, a sportrendezvényre mintegy nyolcszáz versenyzőt várnak a szervezők.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség és egyben a verseny szervezőbizottságának elnöke szerint az, hogy Budapest világbajnokságot rendezhet, önmagában mutatja, hogy a magyar birkózás milyen helyet foglal el a világban, illetve a birkózás milyen helyet foglal el a magyar sportéletben.

– Ennek a nagy eseménynek a megrendezése két póluson nyugszik: egyrészt a magyar birkózók eddigi teljesítményén, másrészt a magyar kormány támogatásán. 2010 óta ugyanis olyan vezetése van az országnak, amelyik a sportot, köztük a birkózók életét stratégiai célként, nemzeti ügyként kezeli – fogalmazott a politikus. Hozzátette, szeretné, ha ez nem egy Budapest-központú rendezvény lenne, hanem az egész magyar birkózó társadalmat és a birkózásért rajongókat is meg tudná mozgatni.

Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkár örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy hazánk nemcsak sikeres sportnemzetként, hanem nemzetközi sportrendezvények szervezőjeként is jelen van a világ sporttérképén.

– Nekem volt szerencsém Budapesten versenyezni világbajnokságon, tudom, mit jelent a hazai közönség buzdítása, hatalmas mennyiségű plusz energiát szabadít föl a nézőtérről érkező támogatás. Remélem, hogy ebből majd a magyar birkózók is profitálni tudnak – mondta a világbajnok öttusázó.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elismerően beszélt a magyar birkózók tavalyi kiemelkedő sikereiről és ígéretet tett arra, hogy a MOB minden szakmai segítséget megad majd az őszi világbajnokság sikeres megszervezéséhez és lebonyolításához.

A budapesti birkózó világbajnokság nagykövetei Varga János, Hegedűs Csaba és Kocsis Ferenc olimpiai bajnokok, valamint Lőrincz Viktor kétszeres vb-bronzérmes, Európa-bajnok sportoló lesz.

Az eseményre február elsejétől lehet jegyeket vásárolni, tájékozódni viszont már most is lehet róla a www.budapestwrestling2018.com internetes oldalon.

demokrata.hu