Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
A spanyol Alvaro Morata a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának első fordulójában játszott Spanyolország-Costa Rica mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. november 23-án
Hirdetés

Óriási lendülettel kezdtek a spanyolok – gyakorlatilag az első perctől kezdve macska-egér harc zajlott a pályán -, és már a 11. percben vezetéshez jutottak: Dani Olmo a spanyol válogatott történetének 100. gólját szerezte világbajnokságon. Az európai gárda nem állt le, Marco Asensio találatával a félidő közepén megduplázta előnyét, újabb tíz perc elteltével pedig egy büntetővel gyakorlatilag eldöntötte a három pont sorsát.

A fordulást követően hatalmas védelmi hibát követően született meg a negyedik spanyol találat, majd Gavi csodálatos kapásgóllal minden idők legfiatalabb spanyol világbajnoki góllövőjévé lépett elő 18 évesen és 110 naposan. Legutóbb ennél fiatalabban Pelé volt eredményes világbajnokságon, a brazilok legendás játékosa a svédek elleni 1958-as döntőben 17 évesen és 249 naposan talált be. A spanyolok a hosszabbításban sem álltak le, még két gólt szereztek, kialakítva ezzel a 7-0-s végeredményt.

Története legnagyobb különbségű győzelmét aratta a világbajnokságon a spanyol válogatott, az eddigi rekord a bolgárok elleni 6-1-es siker volt az 1998-as franciaországi tornán.


E csoport, 1. forduló:
Spanyolország-Costa Rica 7-0 (3-0)
Doha, al-Tumama Stadion, 40 013 néző, v.: Mohammed Abdulla Mohammed (egyesült arab emírségekbeli)
gólszerzők: Dani Olmo (11.), Asensio (21.), Ferran Torres (31., 54.), Gavi (75.), Soler (90.), Morata (93.)
sárga lap: Calvo (68.), Campbell (97.)

Spanyolország:
Unai Simon – Cesar Azpilicueta, Aymeric Laporte, Jordi Alba (Alejandro Balde, 64.) – Sergio Busquets (Koke, 64.) – Rodri, Gavi, Pedri (Carlos Soler, 57.), Dani Olmo – Ferran Torres (Álvaro Morata, 57.), Marco Asensio (Nico Williams, 69.)

Costa Rica:
Keylor Navas – Carlos Martinez (Kendall Waston, a szünetben), Bryan Oviedo (Ronald Matarrita, 82.), Francisco Calvo, Oscar Duarte – Keysher Fuller, Celso Borges (Brandon Aguilera, 72.), Yeltsin Tejeda, Jewisson Bennette (Bryan Ruiz, 61.) – Joel Campbell, Anthony Contreras

I. félidő:
11. perc: Gavi egy finom mozdulattal hozta helyzetbe Dani Olmót, a Leipzig támadója testtel szépen kizárta védőjét, majd a kivetődő Navas fölött a hálóba emelt (1-0).
21. perc: Jordi Alba bal oldalról érkező beadására Asensio tökéletes ütemben érkezett, és kapásból kilőtte a bal alsó sarkot (2-0).
31. perc: Jordi Alba tört be a 16-oson belülre, hátulról szabálytalankodtak vele szemben, a büntetőt Ferran Torres az elmozduló Navas mellett a kapu jobb oldalába lőtte (3-0).

II. félidő:
54. perc: Ferran Torres két védő között szerzett labdát az ötösön, majd fordulásból Navas alatt a kapuba passzolt (4-0).
75. percben: Morata kapott indítást a bal oldalon, a 16-oson belülről a második hullámban érkező Gavi elé tálalt, aki 17 méterről kapásból kilőtte a bal alsót (5-0).
90. perc: Williams húzott el a jobb oldalon, lapos beadását a kivetődő Navas éppen a középen érkező Soler elé ütötte, aki pedig az üres kapuba passzolt (6-0).
93. perc: rövidpasszos játék után Dani Olmo ugratta ki Moratát, aki tíz méterről a jobb sarokba lőtt (7-0)

Korábban írtuk