Belgium Michy Batshuayi duplájával 2-0-ra legyőzte Izlandot, ezzel jókora lépést tett a csoportelsőség felé csütörtökön az UEFA Nemzetek Ligája A-divíziójában. A mérkőzésnek a sokáig lebontásra ítélt Baldvin király Stadion adott otthont, melynek jobban nem is jöhetett volna Brüsszel Európa-bajnoki blamája.

Pedig, ha minden az eredeti elképzelések szerint alakult volna, a Baldvin király Stadion napjai meg lennének számlálva. Brüsszel ugyanis – akárcsak Budapest – sikerrel pályázott a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzésének megrendezésére, méghozzá újonnan felépítendő, hipermodern létesítménnyel, a 62 ezresre tervezett Eurostadionnal.

Csakhogy: maga az aréna, ha csupán pár kilométerrel is, de főváros közigazgatási határain túl, a flamand területen fekvő Grimbergen városában nőtt volna ki a földből. A helyi önkormányzat rövid úton kihátrált a projekt mögül, az engedélyek beszerzése akadozott, és a kilátásokat tovább rontotta, hogy a legnépszerűbb belga labdarúgócsapat, az Anderlecht világossá tette, nem költözik át a nemzeti arénába, marad jelenlegi otthonában. A sötét fellegek láttán az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elöljárói is megszólaltak, kijelentve, mielőbb rendezni kell a valamennyi szereplő számára kényelmetlen helyzetet. A holtpontról nem sikerült elmozdulni, erre ráunva a kegyelemdöfést 2017 decemberében vitték be: Brüsszeltől elvették a társrendezést, és mind a négy mérkőzést a londoni Wembleynek ajándékozták – a már elnyert elődöntők és a döntő mellé.

Az Eurostadion megépítése ennek ellenére nem került le a napirendről – legalábbis pár hónapig. Immár ugyanis az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy a Baldvin király Stadiont a következő években (konkrét céldátum tekintetében pláne indokolt az óvatosság) 250-300 millió euróból teljesen átépítik, modernizálják, egyúttal a környezetet is megújítják.

Kevéssé titkolt cél, hogy a létesítmény minél csekélyebb hasonlóságot mutasson az egykori, 1930-ban átadott Heysel Stadionnal, a valaha volt egyik legpusztítóbb futballkatasztrófa helyszínével. A tragédia a Bajnokok Ligája elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája 1985-ös döntőjében következett be: az angol Liverpool és az olasz Juventus mérkőzésén ledőlt egy támfal, összesen harmincnyolc, többségében torinói szurkoló halálát okozva, de a sérültek száma is elérte a négyszázat. A stadionban tíz évig atlétikai versenyeket még rendeztek, ám futballmeccset többé nem – a labdarúgás csak 1995-ban, a teljesen átépített arénába tért vissza. A Paris Saint-Germain egy évvel később Európai Kupagyőztesek Kupáját nyert itt (1-0 a Rapid Wien ellen), de a társházigazda Belgium is az újjávarázsolt létesítményben húzta be a 2000-es Európa-bajnokság nyitó mérkőzését (2-1 Svédország ellen).

Azt, hogy a főként labdarúgásra és koncertre használt stadion mennyiben állja ki az idők próbáját, csütörtökön a Belgium–Izland Nemzetek Ligája-mérkőzésen vettük szemügyre közelebbről. Noha a hangulatra összességében nem lehetett panasz, a szurkolói élményt negatívan befolyásolta a futópálya, és a kiszolgálóhelyiségek állapota sem kifogástalan. A helyi újságírókkal beszélgetve két tábor rajzolódott ki: az egyik szerint tisztelni kell a hagyományokat, és a jelenlegi stadion némi ráncfelvarrással megfelel az igényeknek. A másik, többnyire fiatalabbakból álló tábor eközben úgy véli, kizárólag a valóban XXI. századi Eurostadion jelentett volna érdemi megoldást.

Magán a mérkőzésen igazolódott a papírforma: azt követően, hogy a belgák idegenben 3-0-val gáláztak, Michy Batshuayi duplájának köszönhetően otthon sem torpantak meg, míg Izland a negyedik mérkőzésén is pont nélkül maradt, így kiesett a B-divízióba. A Vörös Ördögöknél az Hazard testvérek közül kettő, a chelseas Eden és a Mönchengladbachot erősítő Thorgan is kezdőként szerepelt, míg a Borussia Dortmundban légióskodó Axel Witsel jubilált, századik meccsét játszotta a nemzeti együttesben.

A csoport utolsó találkozóján Belgium Svájc vendége lesz vasárnap, a tét az elsőség. Pontegyenlőség esetén az egymás elleni gólkülönbség dönt, azaz a Vörös Ördögök számára már egy pont elegendő lenne az üdvösséghez. Mivel azonban Brüsszelben „csak” 2-1-re győztek, akár egy szoros vereséggel a második helyre szorulhatnak.

NEMZETEK LIGÁJA, A-DIVÍZIÓ, 2. CSOPORT:
Belgium-Izland 2-0
(Batshuayi 65., 81.)
A csoport állása: 1. Belgium 9 pont, 2. Svájc 6 pont, 3. Izland 0 pont (kiesett)