A magyarok 2008 után ismét, történelmük során másodszor kerültek fel az elitbe, amelynek vb-jét jövő májusban rendezik Szentpéterváron és Moszkvában.

A lengyeleknek alapjátékidőben kellett győzniük a feljutáshoz, de sokáig nem tudtak betalálni, Rajna Miklós bravúrjai miatt. A 42. percben Hári János egy kipattanót értékesített. A végén lehozott kapus mellett egyenlítettek a hazaiak, de ez nekik kevés volt. Az utolsó pillanatokban Szirányi Bence üreskapus góllal „lőtte fel” a csapatot az élvonalba.

Eredmény, 5. forduló:

Magyarország-Lengyelország 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)
gól: Hári (42.), Szirányi (60.), illetve Bryk (57.)

Bővebb összefoglaló:

A magyarok várták előnyösebb helyzetből a fontos összecsapást, a házigazdának alapjátékidős sikerre volt szüksége a feljutáshoz.
Az arénában több mint 15 ezren szorongtak, sokan kint rekedtek, ők nem kaptak jegyet. A hazaiaknak közel 11 ezren, a magyar csapatnak négyezren drukkoltak. A hangulat fantasztikus volt, a két tábor békében buzdította kedvenceit. Még az óriáskivetetőn magyar és lengyel nyelven ott virított a „lengyel-magyar két jó barát” felirat. A bemelegítés után, a meccs előtt egy petárda robbant a csarnokban, és a szervezők jelezték, ha még egy ilyen eset történik, kiürítik a létesítményt.

Magyar mezőnyfölényben telt el az első harmad, sok volt a lövés, de igazán komoly helyzet kevés akadt. Hári kísérlete centikkel kerülte el a jobb oldali kapuvasat. Rajnának pedig akkor kellett izgulnia, amikor a kapusbotja beakadt a hálóba, és így akár kiszolgáltatott helyzetbe is kerülhetett volna.

Sebők komoly lövése és Odrobny bravúros védése vezette be a második harmadot, majd Zapalát állították ki, később pedig Kalinowskit, de mindkét emberelőny kimaradt, pedig Magosi és Kovács is betalálhatott volna. Ahogy kiszabadult a szorításból a lengyel válogatott, létszámfölényhez jutott Kiss kiállítása miatt.

A záró harmad magyar góllal indult. Banham felsősarkos lövését Odronby még kiütötte, ám a kipattanót Hári bevágta a léc alá. Emberelőnyben nőhetett volna a különbség, de így sem reménykedhettek a hazaiak a fordításban, inkább az ő harmadukban folyt a játék. Ahogy fogyott az idő, a lengyelek iramot váltottak, és elérték, hogy Sebőköt kiállították. Erre Sofron ugorhatott ki, de lábbal védett a kapus. Aztán Rajna pillanatai következtek, fantasztikusan védett. Sarauer is eldönthette végleg a feljutás kérdését, Odrobny szintén parádézott.

A hajrában levitték kapusukat a kényszer alatt játszó lengyelek, és 3:08 perccel a vége előtt Bryk távolról, takarásból betalált. Maradt izgalom a végére, mert megint lement a hazaiak kapusa, majd az időmérővel akadtak gondok. Néhány másodperccel a harmadik harmad vége előtt Szirányi Bence üreskapus góllal „lőtte fel” a csapatot az élvonalba.

Korábban:

Kazahsztán-Olaszország 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
Japán-Ukrajna 3-1 (0-0, 3-1, 0-0)

A végeredmény:

1. Kazahsztán 15 pont
2. Magyarország 12
———————
3. Lengyelország 6
4. Japán 6
5. Olaszország 5
———————
6. Ukrajna 1
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

A kazah és a magyar válogatott a jövő májusi, szentpétervári és moszkvai elit vb-n szerepelhet, míg az ukrán csapat 2016-ban a divízió I/B-ben játszik.

MTI