Fotó: MTI/Kovács Tamás
Szurkolók a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország – Portugália mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 15-én
Hirdetés

A vendégek, bár végig fölényben futballoztak, igazán nagy nyomást – egy rövid periódust leszámítva – nem tudtak gyakorolni a magyar kapura, Gulácsi Péternek azonban így is volt három-négy bravúrja. A mieink a csereként beállt Schön Szabolcs révén lesgólig jutottak a második félidőben, a portugálok viszont Guerreiro megpattanó lövésével vezetést szereztek a 84. percben, három perccel később Cristiano Ronaldo büntetőből megduplázta az előnyt, a hosszabbításban pedig végleg bebiztosította a győzelmüket.

A magyar szurkolók a mérkőzés végén felállva tapsolták a magyar együttest, majd a csapat és a szurkolók közösen elénekelték a Himnuszt is.

Himnusz a meccs előtt


Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló, F csoport:
Magyarország–Portugália 0-3 (0-0)
Budapest, Puskás Aréna, 55 662 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)
Gólszerzők: Guerreiro (84.), C. Ronaldo (87., 92., előbbit 11-esből)

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Kleinheisler (Sigér, 78.), Nagy (Varga R., 88.), Schäfer (Nego, 66.), Fiola (Varga K., 88.) – Szalai Á., Sallai (Schön, 78.)
Portugália: Rui Patrício – Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro – Danilo, William (Renato Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Joao Moutinho, 89.) – Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.), Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.)

84. perc: Fernandes jobb oldali beadása Guerreirót találta meg, akinek lövése után a labda Orbánon irányt változtatva a jobb alsó sarokban kötött ki (1-0).
86. perc: Rafa Silva ugrott ki a magyar védők között, Orbán szabálytalankodott vele szemben, ezért a bíró 11-est ítélt. A büntetőt Ronaldo a bal alsó sarokba rúgta (2-0).
92. perc: Rafa Silva és Ronaldo szép összjátéka után utóbbi kicselezte Gulácsit, majd öt méterről a kapu közepébe lőtt (3-0).


A találkozó kezdetére több mint 55 ezer néző gyűlt össze a Puskás Aréna lelátóin, a magyar tábor teljesen megtöltötte a számára kijelölt, kapu mögötti szektort.

A magyar himnusz alatt a hazai drukkerek egész szektoros élőképpel – amely a budapesti Hősök terén látható Gábriel arkangyal-szobrot mintázta –, illetve egy „Dicső fényedben ragyogj újra, Magyarország” feliratú kiírással készültek. A portugál szurkolók egy félszektoros zászlót feszítettek ki.

A 4. percben Diogo Jota futott volna el a balszélen, ám a ferencvárosi Botka Endre útját állta, majd rendkívül harcosan a labdát is megszerezte tőle. Két perccel később újra Jota volt veszélyes, jobbról, 17 méterről lőtt, de Gulácsi Péter védeni tudott. Minden magyar felszabadítást vagy megindulást óriási üdvrivalgás fogadott. Amint az várható volt, a vendégcsapat játszott fölényben, mindez az első negyedóra végén a labdabirtoklást tekintve 65-35 százalékos portugál előnyben mutatkozott meg.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Willi Orbán (b) és Botka Endre (j), valamint a portugál Cristiano Ronaldo a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország – Portugália mérkőzésen

A folytatásban is Portugália állt közelebb a gólszerzéshez, a 20. percben Cristiano Ronaldo lőtt kapura tíz méterről. Gulácsi Péter ekkor bravúrosan, lábbal tudott hárítani, ám végül az asszisztens lest jelzett. Öt perccel később megint a Liverpoolt erősítő Diogo Jota iramodott volna meg, ám Botka Endre ezúttal is az útját állta.

A félidő hajrájára megélénkült a magyar válogatott játéka, a 37. percben Sallai Roland kanyaríthatta be a labdát balról, szabadrúgásból, Szalai Ádám azonban 11 méterről a kapus ölébe fejelte azt. Négy perccel a játékrész lefújása előtt még Jota közeli lövése után kellett közbeavatkoznia Gulácsi kapusnak, az állás azonban nem változott: Magyarország 45 perc után gól nélküli döntetlenre állt a 2016-os Eb-t megnyerő vendégekkel szemben.

A mádodik félidőben is a portugálok kezdtek lendületesebben, a 47. percben Gulácsi Péter védett nagyot a szöglet után fejelő Pepe próbálkozásánál. Az 58. percben Sallai Roland 16-ról eleresztett lövése jelentett eseményt, egy perccel később pedig újra Sallai próbálkozott, ám beadását sajnos csapattársa, Fiola Attila blokkolta. A 69. percben szinte már gólt kiáltottak a nézők, amikor Lovrencsics beadása után Sallai Roland lőni készült, ám 14 méterről nem talált kaput.

A legnagyobbat mégis az szólt, amikor a 80. percben a Pepét kicselező Schön Szabolcs közelről a portugál kapuba talált – nem túlzás, beleremegett a Puskás Aréna a gólörömbe! Örömtüzek gyúltak, a játékvezető azonban hamar lehűtötte a kedélyeket, miután les címén (tegyük hozzá: sajnos joggal) érvénytelenítette Schön gólját. Maradt a 0-0.

Portugália gyors cserékkel reagált, a változtatásoknak pedig meg is lett az eredménye. A 84. percben Fernandes jobb oldali beadása Szalai Attiláról Guerreiro elé pattant, aki ballal, 13 méterről, középről Willi Orbán bal lábára lőtt, a labda pedig a meglepett Gulácsit becsapva a jobb alsóba pattant… Alig egy perccel később büntetőt ítéltek a portugálok javára, melyet Cristiano Ronaldo értékesített is (2-0), majd Ronaldo a ráadás második percében a menteni igyekvő Botka erőfeszítései ellenére is beköszönt, kialakítva a 3-0-s végeredményt.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Magyar szurkolók a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország – Portugália mérkőzés végén a Puskás Arénában 2021. június 15-én

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata szombaton a világbajnok franciákat fogadja, majd jövő szerdán a németek vendége lesz Münchenben.

Korábban írtuk