Magyar idő szerint szerda hajnalban lép versenydobogóra a súlyemelő-világbajnokság mindkét magyar indulója, Magát Krisztina és Nagy Péter az egyesült államokbeli Anaheimben.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A Los Angeles melletti városban zajló vb zárónapján a duó hölgytagját szólítják előbb, aki a plusz 75 kg helyébe lépett két új kategória – 90 és plusz 90 kg – közül a legnehezebbeket foglalkoztató súlycsoportban szerepel, míg Nagy a plusz 105 kilósok mezőnyében próbál szerencsét.
    
A szövetségi kapitánnyal, Gyurkovics Ferenccel a vb színhelyére a hét végén megérkezett minicsapat átmozgató edzéseket már tartott, s bár a teljes átállás odébb van, mivel Los Angeles és Budapest között kilenc óra az időeltérés, mindketten remek erőállapotban, egészségesen várják a rajtot.
    
„Úgy látom, mindketten jó formában vannak, s reális elvárás velük szemben, hogy az első tízben végezzenek – nyilatkozta az MTI-nek Gyurkovics kapitány. – Egyéni csúcs esetén pedig, amire Krisztát és Petit is képesnek tartom, akár pontszerző pozícióban, vagyis a legjobb nyolc között zárhatnak.”
    
Magát, aki a Testvériség SE sportolója, tavasszal három bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon, s éppen a kontinentális viadalon mutatott teljesítménye alapján véli úgy a szakvezető, hogy összetettben felülmúlhatja 234 kilogrammos produktumát. Nagy Péter a novemberi országos bajnokságon, amelyre nem pihent rá, szakításban jeleskedett igazán: egyéni legjobbjának egészen a közelébe, 192 kilóig jutott. 
    
„Ezt az eredményt jó lenne megismételni Anaheimben is, egy 230 kiló körüli lökés pedig maga lenne a boldogság” — nyilatkozta a Szegedi EAC óriása, aki a tavalyi riói olimpián tizedik lett 420 kg-mal. Világbajnokságon és – kétszer – Eb-n is volt már hatodik, kontinensviadalon 2015-ben végzett a legelőrébb, az akkori 417 kg-ja az ötödik helyhez volt elég.  Egyéni csúcsa összetettben 421 kg, az ólomsúly hazai rekordjai közül pedig a lökésé fűződik a nevéhez 233 kilóval tavaly március óta.

(MTI)