Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Hirdetés

A találkozót a francia gólrekorderré a lengyelek elleni nyolcaddöntőben előlépő Olivier Giroud fejese döntötte el a második félidőben. Az angolok Harry Kane révén percekkel később büntetőt hibáztak.

A franciák a szerdai elődöntőben Marokkó csapatával találkoznak, amely első afrikai válogatottként jutott négy közé a világbajnokságok történetében.

Az angol válogatott a tizedik vb-negyeddöntőjéből a hetediket bukta el, ezzel tovább rontotta a negatív rekordot.


Eredmény, negyeddöntő:
Anglia-Franciaország 1-2 (0-1)
al-Hor, 68 895 néző, v.: Wilton Sampaio (brazil)
gólszerzők: Kane (54., 11-esből), illetve Tchouameni (17.), Giroud (78.)

Anglia: Pickford – K. Walker, J. Stones (Grealish, 90+8.), Maguire, L. Shaw – J. Henderson (Mount, 79.), Rice, Bellingham – Saka (Sterling, 79.), H. Kane, Foden (Rashford, 85.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, Théo Hernandez – Tchouaméni, Rabiot – O. Dembélé (Coman, 80.), Griezmann, Mbappé – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

17. perc: Tchouameni vette át a labdát 25 méterre a kaputól, majd középről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-1).
54. perc: Tchouameni buktatta Sakát a 16-oson belül, Kane a büntetőt londoni klubtársának lőhette: a Tottenham csatára nagy erővel a kapu jobb oldalába bombázott (1-1).
78. perc: Griezmann tökéletesen adott be a bal oldalról, Giroud az ötösön Maguire szorításában a kapuba fejelt (1-2).
84. perc: Hernandez teljesen feleslegesen lökte el hátulról a 16-oson belül Mountot, a játékvezető a VAR segítségével büntetőt ítélt: Kane a 11-est ezúttal is nagy erővel lőtte, de csúnyán fölé.

Korábban írtuk

Mindkét csapat nagy lendülettel kezdett, a franciák pedig bő negyedóra elteltével megszerezték a vezetést Tchouameni remek átlövésével. Az angolok fokozták az iramot, de riválisuk a francia rekordot jelentő 143. alkalommal válogatott Hugo Lloris védéseinek köszönhetően őrizték előnyüket.

A fordulást követően is maradt az angol nyomás, ezúttal azonban ez gyorsan meghozta az eredményét, a franciák gólszerzője, Tchouameni késett el a 16-oson belül, Harry Kane pedig értékesítette a büntetőt. A Tottenham klasszisa 53. alkalommal volt eredményes a nemzeti csapatban, ezzel beérte Wayne Rooneyt az angol örökranglista élén.

Az egyenlítés után lassan felébredtek a franciák, Giroud közeli lövését előbb még nagy bravúrral védte Pickford, de a Milan csatára pár pillanattal később fejjel is próbálkozhatott közelről és nem is hibázott.

Nem örülhettek sokáig a franciák, Theo Hernandez buta szabálytalansága után ugyanis újabb büntetőt kaptak az angolok, Kane azonban fölé bombázott.

A hajrában nyomtak a szigetországiak, de már nem volt a játékukban annyi veszély, mint korábban. Ennek ellenére még a ráadás utolsó pillanatában ott volt a lehetőség, Marcus Rashford 18 méterről, tökéletes helyről rúghatott szabadrúgást, de a labda felülről érintette csak a hálót.


Szombati eredmények:
Marokkó-Portugália 1-0 (1-0)
Anglia-Franciaország 1-2 (0-1)

A további menetrend:
elődöntő:
december 13., kedd:

Horvátország-Argentína, Luszail 20.00
december 14., szerda:
Marokkó-Franciaország, al-Hor 20.00

bronzmérkőzés:
december 17., szombat:
az elődöntők vesztesei, al-Rajjan (Halifa Stadion) 16.00

döntő:
december 18., vasárnap:
az elődöntők győztesei, Luszail 16.00

A katari labdarúgó-világbajnokság góllövőlistájának élmezőnye:

5 gólos:
Mbappé (Franciaország)

4 gólos:
Giroud (Franciaország), Messi (Argentína)

3 gólos:
Gakpo (Hollandia), Morata (Spanyolország), Ramos (Portugália), Rashford (Anglia), Richarlison (Brazília), Saka (Anglia), Valencia (Ecuador)