Kapás Boglárka negyedik lett a 400 méter gyors vasárnapi döntőjében a riói olimpián, a számot az amerikai Katie Ledecky nyerte világcsúccsal.

Az UTE 23 éves versenyzője a szám Európa-bajnokaként végig harcban volt a dobogós helyekért, de végül nem tudta lehajrázni a szintén amerikai Leah Smith-t, azonban 4:02.37 perces idejével így is 1.1 másodperccel megjavította saját országos csúcsát, amelyet májusban a londoni Európa-bajnokságon ért el.

„Nagyon elégedett vagyok az úszásommal, több mint egy másodpercet javítottam a legjobb eredményemen. Az elsődleges célom ez volt, hogy magamhoz képest javuljak, érezzem a fejlődést, ez sikerült” – mondta a vegyes zónában Kapás, akit akárcsak a délutáni futamot követően, ezúttal is doppingellenőrzésre hívtak.

Kapás ugyanakkor elismerte, picit csalódott volt, amikor felnézett és látta, hogy nem világít a gép, azaz megtudta, hogy nem dobogós. Saját bevallása szerint azt hitte, ez az idő elég lesz egy bronzéremre az elképesztően erős mezőny ellenére.

Hozzátette, a világcsúccsal győztes amerikai Katie Ledecky meghúzta a futamot, de tudta, hogy neki nem szabad erősen kezdenie.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Nagyon okosan kellett taktikázni. Azt gondolom, ez nagyon biztató a 800 méter előtt, hiszen négyszázon inkább erő kell, mint állóképesség, nekem inkább az utóbbi van. Ha 400-on ilyen eredménnyel negyedik tudtam lenni, akkor nyolcszázon nagy dolgokra lehetek képes, és el is hiszem ezt. Várom már, hogy világítson a kis piros égő…” – utalt az eredményjelzőn éremszerzést jelző piros fényre Kapás.

A 19 esztendős Ledecky messze kimagaslott a mezőnyből, óriási fölénnyel, 3:56.46 perces idővel győzött, ezzel közel két másodpercet faragott korábbi, két éve felállított rekordján (3:58.37).

Eredmények:

női 400 m gyors, olimpiai bajnok:

———————————

Katie Ledecky (Egyesült Államok) 3:56.46 perc – világcsúcs

2. Jazmin Carlin (Nagy-Britannia) 4:01.23

3. Leah Smith (Egyesült Államok) 4:01.92

4. KAPÁS BOGLÁRKA 4:02.37 – országos csúcs

MTI

Fotók: MTI/Kovács Tamás