Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Női 200 méter pillangón a két magyar a harmadik és a negyedik idővel várta a finálét, amelyben egyikük sem kezdett túlságosan erősen. Az első fordulónál Szilágyi a negyedik, Kapás csak a nyolcadik helyen úszott, utóbbinak száz méter után jelentős hátránya volt az élen haladókkal szemben. Az utolsó ötven méterre Kapás már negyedikként fordult, Szilágyi ötödik volt. Kapás csodálatos hajrába kezdett, és óriási hátrányt ledolgozva diadalmaskodott, végül egyéni csúccsal, 2:06.78 perces idővel csapott célba, lehajrázva a két esélyesebb amerikai versenyzőt. Szilágyi 2:07.68 perccel zárt.

Kapás a magyar úszósport 31. nagymedencés aranyérmét nyerte, és ő a harmadik magyar győztes a dél-koreai vb-n: korábban Hosszú Katinka nyert 200 méter vegyesen, valamint Milák Kristóf világcsúccsal diadalmaskodott 200 méter pillangón. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf győzött 5 kilométeren. A 26 éves Kapás pályafutása második világbajnoki érmét szerezte, 2015-ben Kazanyban 1500 méter gyorson volt harmadik.

„Azért nyertem, akárcsak az Európa-bajnokságon, mert én akartam a legjobban. Ezenkívül megint csak az történt, hogy engem figyeltek, s nem mentem eszméletlen jó időt, de a többiek nagyon elmaradtak attól, amit tudnak” – mondta Kapás.

Férfi 100 méter gyorson Németh Nándor az előfutamból hatodik helyen jutott tovább, 48.36 másodperces ideje mindössze 19 századdal maradt el saját országos csúcsától. Ezen az elődöntőben hét századot tudott faragni, így a hetedik idővel várta a finálét. Az 1-es pályán versenyző magyar ötven méter után a hetedik helyen fordult, majd 48.10-zel, országos csúccsal hatodikként csapott célba.

„Örülök, mert ez most az elejétől a végéig fel volt építve, nyilván a fordulóban van még, ott kicsit elmennek a többiek, de jöttem a végén, nem fogok panaszkodni. Minden paramétert betartottam, amit az edzőm mondott” – nyilatkozta Németh, aki hozzátette, a következő évben még javulhat kicsit, és akkor az olimpián a harmadik-ötödik hely környékére odaérhet.

A Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka összeállítású 4×200 méteres gyorsváltó a délelőtti előfutamból a hetedik idővel jutott tovább, amivel olimpiai kvótát szerzett. A fináléban 7:54.57 perccel lett hatodik a magyar csapat. A számot az ausztrálok világcsúccsal nyerték meg úgy, hogy a második helyen célba érkező amerikai staféta is jobbat úszott, mint a kínaiak 2009-es cáparuhás világrekordja (7:42.08 p).

A nap egyetlen magyar érdekeltségű elődöntőjében Telegdy Ádám 200 méter háton 1:57.07-es idővel hatodikként került a fináléba, amelyet közép-európai idő szerint pénteken 14 órakor rendeznek.

„Csodálkoztam, hogy nem kellett a döntőhöz 1:56-os idő, nagyon örülök neki, hogy bejutottam, az külön csoda, hogy hatodikként, de holnap megpróbálok egy őszintét úszni” – nyilatkozta Telegdy, aki egy párt alkot az újdonsült világbajnok Kapás Boglárkával.