Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
A német kezdőcsapat fényképezkedik, mielőtt megkezdődik a Németország-Japán mérkőzés a katari labdarúgó-világbajnokság első fordulójában, a E csoportban az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 23-án
Hirdetés

Nem csitul a német férfi labdarúgó válogatott botrányos katari szereplése körüli felháborodás, még azután sem, hogy az egykor dicső Nationalelf tagjai lógó orral hazaérkeztek a hétvégén a közel-keleti országban tartott világbajnokságról.

Emlékezetes, hogy az utóbbi években erősen megkopott nimbuszú német nemzeti csapat a koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozó intézkedések miatt tavalyra halasztott Európa-bajnoksághoz hasonlóan az idei világbajnokságon is az „értékközvetítéssel”, tehát ideológiai, propagandisztikus jellegű üzenetek terjesztésével foglalkozott, a focira pedig valamivel kevesebb energia jutott.

A németek, az emberi jogok és a karszalag

A Nationalelf a Lufthansa „Diversity wins”, azaz „A sokféleség győz” feliratú matricájával ellátott repülőgépével utazott el a közel-keleti tornára – korábban a német légitársaság inkább focis tematikájú gépekkel készült a nagy sportrendezvényekre, de már ott is más szelek fújnak –, s már jóval az egyébként is a kritikák középpontjában álló katari vébé előtt nyilvánvalóvá tették, hogy az ország általános kulturális normáira fittyet hányva ott is folytatni fogják az identitáspolitizálást.

A német labdarúgó szövetség, a DFB minden körülmények között ragaszkodott ahhoz, hogy a Nationalelf tagjai egy „One Love” feliratú karszalagban lépjenek pályára a meccseiken, ami azt hivatott jelképezni, hogy a csapat számára fontos a „sokféleség”, a „tolerancia” és az „emberi jogok”. A DFB-n kívül több másik szövetség is jelezte, hogy hasonló akciót fontolgatnak, de a FIFA nyomására végül kénytelenek voltak elállni ettől. Ennek nyomán készült a Nationalelf Japán elleni mérkőzése előtt a híres-neves szájbefogós csapatfotó a német válogatottról.

Korábban írtuk

Az a meccs azonban nem úgy alakult, ahogy a németek eltervezték, a mutatott játék és a végeredmény sokaknál érthető kárörömöt, megint másoknál szégyenkezést váltott ki.

A németek, mondhatni, megint ott csináltak politikát, ahol játszani kellett volna.

Az ügyön az sem segített sokat, hogy megjelent Katarban Németország szélsőbaloldali belügyminisztere, Nancy Faeser is, aki büszkén viselte a „One Love”-karszalagot a VIP-páholyban. A német kormánynak, mint közismert, fontos az emberi jogok és az úgynevezett lmbtq-közösség helyzete Katarban, ezért is veszik onnan a cseppfolyósított földgázt 2026-tól – ironizál a lap.

Neuer és Goretzka erőltette a műsort, a többiek focizni akartak

Miután a német válogatott – amely a későbbi meccsek során kerülte az identitáspolitizálást és inkább a focira koncentrált – kénytelen volt idejekorán hazatérni Katarból, aligha meglepő módon az is kiderült, hogy a karszalagos-szájbefogós performanszok támogatottsága közel sem volt olyan széles körű a csapaton és a szövetségen belül, mint azt a németországi közbeszéd jelenlegi állapota és tematizáltsága esetleg sugallná. Sőt.

A német sportújságírók nagy része körülbelül egyetért abban, hogy a DFB rendkívül rosszul kezelte a karszalag ügyét, ami természetesen a csapat koncentrációjára és felkészülésére is hatással volt. A Die Welt megjegyzi: a válogatott az elmúlt években kénytelen volt hozzászokni ahhoz, hogy folyamatos körülötte a politikai felhajtás. A 2018-as oroszországi vébén Mesut Özil törökországi kapcsolatai voltak terítéken, az utóbbi két tornán pedig az lmbtq-jóemberkedés – az eredmények pedig magukért beszélnek.

Mint az mostanra nagyjából egyértelművé vált, a „One Love”-karszalagokat elsősorban a DFB menedzsmentje erőltette, a játékosok túlnyomó része egyáltalán nem szeretett volna ilyesmivel foglalkozni a pályán. Oliver Bierhoff, a szövetség sportigazgatója viszont sokáig hajthatatlan volt az ügyben, s gyakorlatilag csak a FIFA nyomására mondott le a karszalagozásról.

A Bild és más lapok azonban azt is tudni vélik, hogy a karszalagot helyettesítő szájbefogós akcióban sem akart részt venni a Nationalelf játékosainak többsége. Az ARD közszolgálati csatorna információi szerint gyakorlatilag csak Manuel Neuer kapus-csapatkapitány és müncheni csapattársa, Leon Goretzka erőltették a szájbefogást, a többiek inkább hanyagolták volna a dolgot – egyedül Joshua Kimmichet sikerült még maguk mellé állítaniuk. A többiek szerint ez csak elvonta a figyelmet a játékról, ezért nem kellett volna erőltetni.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.