Póta Georgina évéd játékos sstársa, Matilda Ekholm elvesztette a párosverseny vasárnapi döntőjét az év első asztalitenisz World Tour-viadalán, a budapesti BOK Csarnokban (korábbi SYMA Csarnok) zajló, 120 ezer dollár összdíjazású Hungarian Openen.

A második helyen kiemelt kettős 3-1-re kapott ki a fináléban a kínai Csen Hszing-tung, Li Csia-ji duótól.

Mind a négy versenyszám döntőjét vasárnap bonyolítják le a tornán, ez volt az első a finálék sorában.

Az első szett a legjobb négy között az első kiemelt orosz párt, Marija Dolgihot és Polina Mihajlovát búcsúztató ázsiai rivális fölényét hozta, Pótáék mindössze négy pontot tudtak elérni. A folytatásban már kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, Ekholm játéka sokkal erőszakosabbá vált, a kínaiak 7-6-nál vezettek először, ekkor időt is kért Téglás Péter szövetségi kapitány. A pihenő azonban nem használt, 10-6-nál szettlabdákhoz jutott az ellenfél, s már az elsőt kihasználva 2-0-s előnybe került. 

A harmadik játszmában 5-5-ig együtt haladtak a felek, majd 7-5-re, illetve 8-6-ra ellépett a döntőig mindössze egy szettet vesztő magyar, svéd kettős. 9-9-nél utolérték Pótáékat a kínaiak, de a következő, rendkívül fontos pontot a közönség támogatását élvező páros nyerte. A szettről egy látványos labdamenet döntött a magyar, svéd duó javára, így sikerült a szépítés.

A negyedik felvonásban 0-4 után hozták első pontjukat Pótáék, akik a folytatásban sem találták a ritmust, hamar 7-2 lett „oda”. Ezután 7-5-re sikerült felzárkózni – időt is kértek Csenék -, de a szett hajrája, s így végül a meccs is a kínaiaké lett. A ázsiaiak 10-6 után a harmadik meccslabdájukat értékesítve ünnepelhettek. 

A 32 éves Póta Georgina volt a hazai WT-verseny legeredményesebb magyarja, egyesben a negyeddöntőig jutott – Li Csia-jitől kapott ki a legjobb nyolc között -, ezért 1800 dollárt kapott, a párosban elért második helye pedig fejenként 1000 dollárt ért nekik Ekholmmal.

A budapesti tornán 54 ország mintegy 350 játékosa indult.

   

Eredmények:

döntők:

női páros:

Csen Hszing-tung, Li Csia-ji (kínai) – Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd) 3-1 (4, 6, -9, 8)

később:

férfi páros:

Fang Po, Csou Jü (kínai)-Hugo Calderano, Gustavo Tsuboi (brazil) 14.45

női egyes:

Csen Hszing-tung (kínai)-Ven Csia (kínai) 15.15

férfi egyes:

Sang Kun (kínai)-Jen An (kínai) 15.45

MTI