Fotó: MTI/MLSZ, Baricsa Gábor, archív

A válogatott fiatal tehetsége a tavaszi idényre került a bajnoki címvédő zöld-fehérekhez. Kleinheisler ősszel a Bundesligában újonc Darmstadtnál szerepelt kölcsönben a Werder Brementől, de előbbi klub honlapjának pénteki híre szerint ezt a megállapodást felbontják, és a 22 éves játékos csatlakozik a Ferencvároshoz.

Torsten Frings darmstadti vezetőedző úgy nyilatkozott, hogy megkeresés érkezett Budapestről, Kleinheisler élni kívánt a lehetőséggel, ők pedig nyitottak voltak erre, mert a magyar futballistának nem lett volna egyszerű rendszeres játéklehetőséghez jutnia náluk.
    
A Darmstadt 16 fordulót követően nyolc pontjával sereghajtó a Bundesligában. A 11-szeres válogatott, a tavaly nyári Európa-bajnokságon is szerepelt Kleinheisler 12 találkozón lépett pályára és egy gólt szerzett. Az OTP Bank Ligában címvédő Ferencváros jelenleg negyedik az NB I-ben négy ponttal lemaradva az éllovas Videotontól.

Közben Kubatov Gábor klubelnök közölte: ha szükséges és lehetséges, akkor országgyűlési képviselőként akár a sporttörvény módosítását is javasolni fogja a játékvezetés bírálhatósága védelmében.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága csütörtöki ülésén kétmillió forintos bírságot szabott ki Thomas Dollra, az NB I-ben címvédő Ferencváros vezetőedzőjére néhány, hónapokkal korábbi nyilatkozata miatt. A bizottság szerint a tréner a 2016. november 19-i, Vasas elleni és a december 10-i, MTK elleni „bajnoki mérkőzéseket követően a különböző médiumoknak adott nyilatkozataiban az MLSZ vonatkozásában olyan tényre közvetlenül utaló kifejezéseket használt, amelyek alkalmasak arra, hogy az MLSZ működésével kapcsolatban a bizalmat megingassák.”
    
Az FTC a határozatot alaptalannak tartja, a klub szerint Thomas Doll kizárólag a játékvezetők munkáját kritizálta, s mindenképpen fellebbezést javasol a német szakembernek.             
    
„Ebben az országban bárki szabadon bírálhat bármely közjogi méltóságot, politikust, színészt, sportolót, de ha egy-egy játékvezetőről és ítéleteiről mond véleményt, akkor súlyosan megbüntetik, legyen szó akár ferencvárosi, akár bármilyen más klubhoz tartozó szakemberről. Nem is ismerek olyan szereplőt, akit ne lehetne büntetlenül kritizálni, kivéve a bírói kart és az MLSZ-t. Az én demokrácia-felfogásomtól ez távol áll” – vélekedett az FTC elnöke, aki nem feltételezi, hogy az általa év végén javasolt játékvezetői reformok miatt állt bosszút a szövetség. Ugyanakkor most még aktuálisabbnak tartja a javaslatcsomagot, amely többek között azt is tartalmazza, hogy hozzák nyilvánosságra a játékvezető és segítői közti rádióbeszélgetést és a játékvezetői értekezletek jegyzőkönyveit, valamint az ellenőri jelentéseket.
    
„Továbbra is nagyon fontosnak gondoljuk, hogy a játékvezetők megítélése, munkája a nyilvánosság elé kerüljön. A tegnapi ítélet azért igazán elszomorító, mert azt sugallja, a játékvezetőket, az MLSZ-t már bírálni sem lehet. Olyan érzés fogta el tegnap az edzőnket és az ügyvédeinket, mintha felségsértést követtek volna el. Higgye el mindenki, mi nem valami ellen, hanem valamiért, a magyar futballért fogalmazunk meg kritikát” – mondta a klubelnök.
    
Kubatov Gábor az MTI-nek hozzátette, országgyűlési képviselőként megfontolja, ha csak ez az út járható, akkor kezdeményezni fogja akár a sporttörvény módosítását is a javaslatai érdekében. 

Jelezte, kollégái elmondása alapján az MLSZ fegyelmi bizottságának tegnapi eljárása, a tagok viselkedése azt sugallja, a szövetség a minimális kritikát sem tűri és megtorolja. Az FTC elnöke szerint az eljárás komolyságára árnyékot vet, hogy az első tárgyalásra Thomas Dollnak még tolmácsot sem biztosított a bizottság, amely elsőre például elmulasztotta lefordíttatni németre azokat a nyilatkozatokat, amelyek alapján elítélték.
    
„Az elmúlt huszonöt év vitathatatlanul legkiválóbb MLSZ elnöke Csányi Sándor, azonban az általa irányított szövetség apparátusában, sajnos, akadnak olyanok, akik nem tartják a lépést a korral, és ezzel a magyar labdarúgás fejlődését egyáltalán nem segítik” – nyilatkozott Kubatov Gábor, aki egyértelművé tette, hogy az FTC maximálisan kiáll Thomas Doll mellett.

MTI