Fotó: fradi.hu
Hirdetés

Az UTE csütörtöki hírlevele felidézte: a klub éppen nyolc évvel ezelőtt, 2013 januárjában jelentette be, hogy Kozák náluk folytatja a pályafutását. A versenyző azóta – 2018 végéig – kilenc-kilenc világbajnoki és Európa-bajnoki címet szerzett, két aranyat nyert az Európa Játékokon, és karrierjének megkoronázásaként a 2016-os riói olimpián mindhárom ötszáz méteres számban – egyesben, párosban és négyesben is – bajnok lett. Ráadásul ezt az elképesztő eredménysort úgy érte el, hogy 2017-ben – kislánya születése miatt – egyáltalán nem versenyzett. Kozák még 2019-ben is szerzett aranyérmet Minszkben, az Európa Játékokon, eddigi utolsó világversenyén, a tavalyelőtti szegedi világbajnokságon pedig bronzérmes lett K-1 500 méteren.

„Danuta sportolói nagyságát mutatja, hogy tavaly egy komolyabb tavaszi sérülés után is esélyesként készült a tokiói olimpiára, amikor márciusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy egy évvel elhalasztja versenyt” – mondta Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályának vezetője.

„Nagyon sajnálom, hogy Dana 2021-ben már nem a mi színeinkben lesz ott Tokióban, de így is rengeteget köszönhetünk neki. Valószínűleg pályafutásának legeredményesebb időszakát töltötte lila-fehérben, nálunk lett valódi ikon, és profizmusával, küzdőszellemével új mércét állított fel a szakosztálynál, ezzel irányt mutatva az utánpótlásunknak. További sok sikert kívánok neki!”

A szakosztályvezető, valamint Őze István, az UTE klubizgatója csütörtökön délelőtt egy csokor virággal köszönte meg a versenyzőnek a sok éven át tartó eredményes együttműködést.

Korábban írtuk

„Jó érzés, hogy ugyanazzal a barátsággal búcsúzom a klubtól, ahogy nyolc évvel ezelőtt Újpestre igazoltam. Pályafutásomnak egy nagyon fontos időszakát zárom most le” – mondta az ute.hu-nak Kozák Danuta.

A négy nap múlva 34. születésnapját ünneplő kajakosnak a KSI, a Budapest Honvéd és az Újpest után a Ferencváros a negyedik klubja.

„Nyolc évet töltöttem el az Újpestnél, és úgy éreztem, kell egy kis változás. A hosszú pályafutásom alatt szükségem van új impulzusokra, ez mozgatott” – nyilatkozott a fradi.hu-n a sportoló. „Néhány hónap múlva elindulunk a melegvizes edzőtáborba, utána, amikor hazaértünk, akkor Szolnokon folytatódik a felkészülés. A cél az olimpia, reméljük idén megrendezik. Izgalmas év elé nézünk.”