A két Korea sportvezetői arról állapodtak meg egy pénteki egyeztetésen, hogy levélben erősítik meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2032-es nyári játékok közös megrendezésére vonatkozó szándékukat.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az együttes pályázatról szóló első közlemény október 19-én, azután jelent meg, hogy Kim Dzsong Un, a Koreai NDK vezetője és Mun Dzse In, a Koreai Köztársaság elnöke csúcstalálkozón egyeztetett egymással. A felek akkor abban is megállapodtak, hogy a két ország „közösen vesz részt” nemzetközi versenyeken, köztük a 2020-as tokiói olimpián. Az ötletet egy héttel korábban Do Dzsong Hvan dél-koreai sportminiszter vetette fel, amikor lehetségesnek nevezte egy közös koreai pályázat benyújtását.

Az elképzelésről Thomas Bach NOB-elnök – aki már az első bejelentés után közölte, hogy „nagyon üdvözli” az együttes kandidálás tervét – szeptember 26-án New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén folytatott kétoldalú megbeszélést Mun Dzse In dél-koreai államfővel.

A két Korea közötti együttműködés az idei, phjoncshangi téli olimpia sikerére épül: az észak-koreaiak ötkarikás részvétele nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség a félsziget két országa között.