Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

A sportvezető az MTI-nek pénteken úgy nyilatkozott: „jó érzés látni, hogy megalapozottan gondolkoztak a kollégáim, amikor másfél évvel ezelőtt azt mondtuk, hogy a riói résztvevői létszámot Tokióban is elérhetjük”. Hozzátette, heteken belül lezárul az olimpiai kvalifikációs időszak, és úgy tűnik, hogy a 160 fős sportolói küldöttség változatlanul reális, egy-két versenyzővel akár több is lehet.

„Ez egy trendforduló, mert az elmúlt harminc évben folyamatosan csökkent az olimpián résztvevő magyar sportolók létszáma, és most azt reméljük, hogy ez a tendencia megfordul” – jelentette ki Kulcsár Krisztián, aki elmondta, bár a koronavírus-járvány bizonyos értelemben befolyásolta az eredményességre vonatkozó gondolatokat, a MOB változatlanul reálisnak tartja 13 érem megszerzését Tokióban.

„Különleges a jelenlegi helyzet, az ottani emberek gondolkodását ugyanis mi, a saját nyugat-európai felfogásunkkal nehezen tudjuk megérteni” – mondta a MOB elnöke. „Az elővigyázatosság, az óvatosság, a tartózkodás az egész olimpia ideje alatt jelen lesz Tokióban, de abban mindenki biztos lehet, hogy ezt az olimpiát meg fogják rendezni, mert a japánok nagyon a magukénak érzik, és azt akarják, hogy aki onnan hazajön, az jó érzésekkel tegye.”

Kulcsár Krisztián szerint a tokiói kormányzat „végletekig elkötelezett” a rendezéssel kapcsolatban, és elérkezik majd az a pillanat is, amikor maguk a japánok is „imádni fogják” a nyári játékokat.

Korábban írtuk

Az 50. születésnapját tíz nap múlva ünneplő MOB-elnök kiemelte, hogy a karanténszabályok minden beutazóra, így azokra is vonatkoznak, akik csak az olimpia miatt utaznak Tokióba.

„Ünnepelni még itthon, szűk családi és baráti körben fogok, és csak július 19-én utazom el a helyszínre, ahova a MOB operatív vezetése már július elején megérkezik” – nyilatkozta Kulcsár Krisztián, aki azt reméli, hogy teljesül az olimpiai bizottság előrejelzése a magyarok részvételét és eredményeit illetően.

„Szeretnénk, ha azok a sportolók, akik ennyit áldoztak a tokiói részvételért, boldogan és elégedetten jöhetnének haza” – jelentette ki a sportvezető hozzátéve, abban bízik, hogy mindenki egészségesen kijut Japánba, ahol tisztességesen helyt tud állni. „Nagyon örülnék neki, ha mindenki tiszta lelkiismerettel tudna visszatekinteni, pontosan úgy, ahogyan felkészült”.

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.