Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Ki az az egyetlen teniszező a világon, aki két egymást követő napon megverte Rafael Nadalt és Novak Đokovićot? Ő Carlos Alcaraz, aki ezzel már 19 évesen tenisztörténelmet írt. A világranglista hatodik helyén álló teniszező 2003. május 5-én született a spanyolországi Murciában. Négyéves korában kezdett teniszezni, édesapjának köszönhetően, aki versenyszerűen játszott, nem is akárhogyan: bekerült a legjobb negyven spanyol teniszező közé. Fia azonban már tiniként túlszárnyalta, és a szakma már most Rafael Nadal utódjának nevezi.

Hirdetés

A legígéretesebb feltörekvő

Alcaraz profikarrierje 2018-ban, 15 éves korában kezdődött. Első ATP-mérkőzősét 2020-ban játszotta, Rióban, de csak egy évvel később, 2021 júliusában figyelt fel rá a teniszvilág, amikor megnyerte első ATP-versenyét a horvátországi Umagban. Ezzel a tornagyőzelmével a harmadik legfiatalabb teniszező lett, aki valaha ATP-tornát nyert. Egy hónap múlva már berobbant a legjobbak közé, amikor a US Open nyolcaddöntőjében megverte Sztefanosz Cicipaszt, és 18 évesen bejutott élete első Grand Slam-negyeddöntőjébe. Menetelése itt azonban megszakadt, mert sérülés miatt fel kellett adnia a mérkőzést. Ám a 21 éven aluliak év végi világbajnokságán az egyik nagy esélyesként indult, és meg is nyerte. Így a 2021-es évet a 32. helyen zárta és megkapta a legígéretesebb feltörekvő játékosnak járó különdíjat.

Ekkor még senki nem gondolta, hogy a 2022-es év még ennél is kiemelkedőbb eredményeket tartogat számára. Ő maga sem, hiszen az idei évre azt a célt tűzte ki maga elé, hogy beverekedje magát a legjobb tizenöt játékos közé. Nos, ezt alaposan sikerült túlszárnyalnia. Az év első Grand Slam-tornáján, a 2022-es Ausztrál Openen ő volt a legfiatalabb kiemelt versenyző, amivel 30 éve fennálló rekordot döntött meg. Melbourne-ben a harmadik fordulóig menetelt, ahol Matteo Berettini, a 2021-es wimbledoni döntős állította meg hosszú, ötszettes csatában. 2022 februárjában megnyerte második ATP-tornáját, aminek köszönhetően top húszas játékos lett. Egy hónap múlva Indian Wellsben bejutott az első Masters 1000-es tornájának elődöntőjébe, ahol a generációk csatájának hívott mérkőzésen Rafael Nadal csak három szettben tudta megállítani. A korábbi világelső elismerően szólt honfitársáról, ahogy fogalmazott, elképesztően nehéz volt kezelnie az ütéseit, a mérkőzést pedig nem tudta irányítani, mert egy ilyen játékos ellen, mint Alcaraz, lehetetlen kontrollálni a játékot.

Történelmet írt

Azt ezt követő Miami Openen bejutott élete második Masters 1000-es elődöntőjébe. Ez azért figyelemre méltó teljesítmény, mert egymás után két elődöntős szereplés egy ezres tornán eddig csak Andre Agassinak, Andy Murraynek, Novak Đokovićnak és Rafael Nadalnak sikerült. Talán nem véletlen, hogy ők később mind világelsők lettek. Alcaraz ezúttal nem érte be az elődöntővel, és egészen a döntőig menetelt, majd meg is szerezte élete első Masters 1000-es címét, amivel ő lett a torna történetének legfiatalabb férfi bajnoka. Érdekesség, hogy bár Nadal korábban ötször is bekerült a Miami Open döntőjébe, egyszer sem tudta megnyerni. 2022. április végén, a barcelonai ATP 500-as – élete harmadik – tornagyőzelme után már a legjobb tíz között, a kilencedik helyen jegyezték.

Korábban írtuk

Akármeddig jut is el a teniszben, és akármilyen nagy legenda válik is belőle, a 2022-es madridi tornát egészen biztosan nem fogja elfelejteni. Nemcsak azért, mert a Rafael Nadal elleni mérkőzéssel ünnepelte tizenkilencedik születésnapját, hanem azért sem, mert ezen a tornán tenisztörténelmet írt. A spanyol fővárosban ugyanis megverte előbb Nadalt, majd Đokovićot, ezzel ő lett az egyedüli a teniszben, akinek egymást követő napokon sikerült ez a bravúr. Ezek után a döntőben a német Alexander Zverev már nem okozott neki meglepetést, sima két szettben valósággal átgázolt rajta. Ezzel az ATP-sorozat 1990-es indulása óta a legfiatalabb, aki három top ötös ellenfelet legyőzött ugyanazon a tornán. Madridi győzelme után feljött a világranglista hatodik helyére. Zverev a döntő után azt nyilatkozta róla, hogy jelenleg Alcaraz a világ legjobb játékosa. Ezek után nem csoda, ha a párizsi Roland Garros előtt az egyik végső esélyesként tekintettek rá, amit a szervezők azzal fejeztek ki, hogy első meccsét életében először a centerpályáján játszhatta. Bár a hozzá fűzött, talán kicsit túlzó reményeket nem váltotta be, egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol Zverevnek sikerült visszavágnia a madridi veréségért. Wimbledonban pedig a legjobb 16 között esett ki, ahol Jannik Sinner, az olaszok ifjú reménysége állította meg. Valószínűleg a húszéves Sinner lesz azon kevesek egyike, aki a jövőben felveheti a versenyt Alcarazszal.

Bárkit megver

A teniszidényből még két Grand Slam (Wimbledon, US Open), négy 1000-es torna és a világbajnokság is hátravan, Alcaraz idei mérlege azonban már most lenyűgöző. 35 győztes meccse van öt vereség mellett. Ennyi győzelmet még senki nem gyűjtött be ebben a szezonban. Még egy elképesztő rekord fűződik a nevéhez: eddig egyetlen világelső sem jutott el olyan gyorsan 50 győztes meccsig (70 mérkőzésből), mint ő. Sem Roger Federer, sem Pete Sampras, sem Boris Becker. Van még egy figyelemre méltó összevetés, amiben szintén megelőzi Roger Federert és Novak Đokovićot is: a svájcinak és a szerbnek 19 évesen még nem volt tornagyőzelme.

Edzője, a spanyol Juan Carlos Ferrero, korábbi világelső és Roland Garros-győztes (2003) azt mondta róla, ha valakihez hasonlítania kellene tanítványa játékát, akkor Federert mondaná, mert ő az, aki bármilyen borításon és bármilyen stílusban tud agresszívan játszani. Cicipasz a US Openen elszenvedett vereség után azt nyilatkozta, hogy még nem játszott olyannal, aki ennyire erősen ütötte volna a labdát. Alcaraz egyik nagy titka, hogy soha nem adja fel, ebben pedig Đokovićra hasonlít. New Yorkban Cicipasz kettős breakelőnnyel már 5-2-re vezetett a harmadik szettben. Az idei Roland Garroson honfitársa, Albert Ramos-Viñolas ellen a negyedik szettben meccslabdáról fordított, az ötödikben pedig 0-3-ról jött vissza. Bár kedvenc borítása a salak, nem tipikusan spanyol játékos, ami azt jelenti, hogy nem az alapvonaljátékot részesíti előnyben, hanem szereti felépíteni a labdamenetet, átvenni a kezdeményezést és nyerő ütéssel fejezni be a pontot. Rendkívül színes a játéka, amit bármikor tud variálni és meglepő húzásokkal – rövidítés, ejtés, szerva-röpte – előállni. Már most kijelenthetjük róla, hogy bárkit meg tud verni, mert egész egyszerűen nincs gyenge pontja. Mentális érettségét jelzi, hogy döntőt még nem veszített. Jevgenyij Kafelnyikov, korábbi orosz teniszező szerint Alcaraznak már semmiben nem kell fejlődnie, csak azt kell tennie, amit eddig.

Nadal azt mondta róla, hogy emlékezteti fiatalkori önmagára, ugyanazt a szenvedélyt és fizikumot látja rajta. Szerinte Alcaraz kellően alázatos ahhoz, hogy megállíthatatlan legyen, aminek ő örül, hiszen lesz utánpótlása a spanyol tenisznek, ha ő visszavonul. Tegyük hozzá, nemcsak a spanyolok lelik majd örömüket Alcaraz játékában, hanem mindazok, akik már belenyugodtak abba, hogy a három legenda visszavonulása után már nem is érdemes követni e sportág fejleményeit.