Fotó: képernyőkép
Hirdetés

A futballszurkolók kezdték, majd más sportágak drukkerei is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, melynek nyomán a fanatikusok országszerte, sőt, Felvidéken, Erdélyben és Délvidéken is adományokkal támogatják az egészségügy hőseit és a rendkívüli helyzetben rászorulókat.

A Szurkolók Magyarországért névre keresztelt mozgalomban vállt vállnak vetve egyesítik erőiket a máskor egymással rivalizáló táborok az „egy zászló mind felett” létparancsához és az Ismerős Arcok himnusszá vált Nélküled című dalának üzenetéhez („egy vérből valók vagyunk”) hűen.

Nem csak az egészségügyi dolgozóknak erőt adó, munkájukat megköszönő feliratokat függesztettek ki sok város intézményeinél, hanem orvosi segédeszközökre gyűjtenek, tartós élelmiszert, meleg ételt és innivalót szállítanak a kórházak személyzetének, fertőtlenítő és tisztítószerekkel, számítástechnikai eszközökkel és műszaki cikkekkel segítik az egészségügyi intézményeket, valamint az idős- és gyermekotthonokat. 

A drukkerek egy hónap alatt több mint tízmillió forint összértékben járultak hozzá a védekezéshez. Megmozdultak – szigorúan ABC-sorrendben – Balf, Békéscsaba, Debrecen, Derecske, Diósgyőr, Dorog, Dunaújváros, a Ferencváros, Győr, a Szombathelyi Haladás, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kazincbarcika, Kecskemét, Kispest, Kisvárda, Komló, Körmend, Mezőkövesd, az MTK, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Tiszakécske, Újpest, a Vasas, Veszprém, a székesfehérvári Videoton és a Zalaegerszeg ultrái, de a magyar válogatottat buzdító fanatikusokat tömörítő Carpathian Brigade, valamint Csíkszereda, Dunaszerdahely, Sepsiszentgyörgy és Topolya legelkötelezettebb drukkerei is csatasorba álltak.

Az egyik legnagyobb tettet a Kispest szurkolói vitték véghez. A vörös-fekete ultrák az elsők között léptek akcióba, az elmúlt hetekben az Etesd a dokit! kezdeményezés keretében közel 2000 pizzát, több mint 5000 szendvicset, sok száz liter üdítőt és ásványvizet juttattak el a főváros számos kórházába és gyermekvédelmi intézményébe közadakozásból – melybe beszállt többek között a csapat saját nevelésű 2017-es bajnoka, a ma az Egyesült Államokban játszó válogatott Baráth Botond, valamint Davide Lanzafame, Nagy Gergő és Májer Milán is. De a kispestiek nem elégedtek meg ennyivel. Több mint egymillió forint összedobásával – a jelenleg Budapest Honvéd néven működő klub, a csapat saját nevelésű, most a svájci Luganóban légióskodó válogatott játékosa, Holender Filip, valamint az ugyancsak szurkolók által jegyzett Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület közreműködésével – egy lélegeztetőgépet is adományoztak a Szent László Kórháznak. Az átadásról rövid videó is készült. 

– A koronavírus eltűnik majd, a szenvedélyünk soha! – fogalmazták meg hitvallásukat a kispesti fanatikusok, akik tovább folytatják missziójukat.

Akcióikról, az adományozás módjáról a segíteni szándékozók ITT tájékozódhatnak. A Szurkolók Magyarországért mozgalom pedig ITT érhető el.